Politico: Franța vrea să salveze industria chimică a UE de o criză majoră
Parisul își propune să recunoască 15 compuși chimici cheie ca fiind „de importanță strategică”, similar legii privind mineralele și medicamentele esențiale.
Guvernul francez elaborează un plan de salvare pentru industria chimică a UE, aflată într-o stare de „criză majoră”, arată ediția europeană a ziarului Politico, invocând un proiect de lege în curs de elaborare la Paris.
Publicația scrie că industria chimică este în declin de câțiva ani, inclusiv pe fondul creșterii prețurilor la energie și gaze. Documentul francez susține că producția din sector a scăzut cu 12% între 2019 și 2023, ca urmare a „concurenței acerbe sau chiar neloiale din partea țărilor din afara UE”.
Pentru a remedia situația, Franța propune să fie desemnați 15 compuși chimici cheie drept „de importanță strategică”, similar cu legea privind mineralele și medicamentele critice. În acest fel, UE poate obține finanțare suplimentară pentru sector. Publicația notează că substanțele chimice de pe listă vor fi necesare pentru alte industrii din UE: amoniacul și metanolul vor fi folosite în agricultură și energie, iar etilena, propilena, butadiena și benzenul în industria petrochimică.
Planul include și scheme de sprijin pentru afacerile care necesită investiții pentru modernizarea și reducerea emisiilor de carbon, precum și pentru fabricile a căror închidere ar „pune în pericol suveranitatea europeană”.
În același timp, guvernul francez insistă asupra simplificării regulilor „verzi” ale UE, care, dacă ar fi respectate, ar reduce competitivitatea industriei chimice a Uniunii. Produsele chimice importate din afara UE trebuie „să îndeplinească standardele înalte în vigoare în ceea ce privește mediul și sănătatea umană”, se arată în proiect.
Industria chimică a UE este în pragul colapsului
Politico scrie că intenția Franței de a „menține producția chimică în Europa” a fost aplaudată de Consiliul European al Industriei Chimice, dar organizația consideră că mai întâi este nevoie de mai multe cercetări pentru a „clarifica abordarea și a confirma validitatea acesteia”.
Consiliul a declarat anterior că industria chimică a UE este în pragul colapsului. Potrivit publicației, 21 de mari întreprinderi din Europa au anunțat reduceri de producție.
În 2023, Franța a fost al doilea mare producător de produse chimice din UE, cu o cifră de afaceri de 108,5 miliarde EUR.