Nivelul de cunoștințe ale copiilor la matematică și citit s-a „deteriorat semnificativ” în majoritatea  țărilor UE. Acesta este un risc uriaș pentru economie în viitor.

Politico relatează că ratele de eșec – atunci când elevii nu ating un nivel minim de competență – au crescut în ultimii 12 ani, iar în 2022 a avut loc o scădere bruscă a competențelor de bază, posibil ca urmare a închiderii școlilor din cauza pandemiei.

În prezent, Uniunea Europeană este departe de obiectivul său de a reduce rata de eșec la 15% până în 2030. Aproape unu din trei tineri de 15 ani nu are abilități de bază la matematică, iar unu din patru nu poate atinge nivelul minim în citire și știință.

Performanța academică scăzută amenință productivitatea muncii și competitivitatea pe termen mediu. Angajatorii, pe de altă parte, susțin că a avea muncitori calificați este esențial și subliniază că deficitul de forță de muncă împiedică abilitatea companiilor de a crește producția.

„Astfel, sistemele de educație și formare care funcționează bine și sunt eficiente sunt esențiale pentru a preda tinerilor și adulților abilitățile necesare pe piața muncii pentru a obține locuri de muncă de calitate, în special având în vedere transformările la scară largă cu care se confruntă UE”, se arată în mesaj.

Bulgaria, Cipru și România au cele mai slabe performanțe

Cele mai scăzute rate de succes la matematică sunt în Bulgaria, Cipru și România. Elevii mai săraci din UE se descurcă mult mai rău, aproape jumătate dintre ei picând la matematică în 2022, „în creștere semnificativă față de 38,2% în 2018”.

Cu toate acestea, scăderea performanței școlare a afectat și copiii mai înstăriți. Există o problemă de deficit de cadre didactice calificate, care „a crescut în ultimii ani, în special, din cauza pandemiei de COVID-19”.

Guvernele din mai multe țări iau măsuri: Finlanda introduce mai multe lecții obligatorii, iar Țările de Jos intenționează să aloce 500 EUR per elev școlilor care doresc să-și îmbunătățească abilitățile de bază.

Criza economică din UE

După cinci ani de stagnare, economia Germaniei s-a micșorat cu 5% față de ratele de creștere dinainte de pandemie. O mare parte a deficitului va fi dificil de recuperat din cauza șocurilor structurale, în special în sectorul energetic și în industria auto.

Experții consideră că problemele celei mai mari economii a Europei se vor răspândi în curând în Uniunea Europeană.