Polițistă din Bihor, acuzată că a luat mită. A încercat să ascundă un viol asupra unui minor

Publicat: 13 feb. 2025, 17:35, de Corina Oprea, în Justitie , ? cititori
Polițistă din Bihor, acuzată că a luat mită. A încercat să ascundă un viol asupra unui minor

Un caz șocant de corupție zguduie Inspectoratul de Poliție Județean Bihor, unde o polițistă este acuzată că a luat mită pentru a favoriza un cetățean brazilian, suspectat de viol asupra unui minor. În schimbul unor sume de bani, dar și al unor bunuri precum fructe, parfum și promisiunea unei vacanțe exotice, femeia ar fi încercat să influențeze declarațiile victimei și să împiedice ancheta penală.

Acuzații grave împotriva unei polițiste din Bihor

Narcisa Ioana Pașca, agent șef adjunct de poliție în cadrul IPJ Bihor – Poliția Municipiului Beiuș – Secția 2 Rurală, a fost trimisă în judecată sub acuzațiile de luare de mită, favorizarea făptuitorului, influențarea declarațiilor în formă continuată și divulgarea informațiilor secrete de serviciu.

Alături de aceasta, în fața instanței vor ajunge și doi bărbați: un român de 41 de ani și un cetățean brazilian de 63 de ani, ambii acuzați de dare de mită.

Conform anchetatorilor, în perioada 18 octombrie 2023 – 6 decembrie 2023, polițista ar fi acceptat diverse beneficii materiale pentru a interveni în favoarea cetățeanului brazilian, anchetat pentru viol în formă continuată asupra unui minor.

Mită sub formă de bani, parfum și fructe

Potrivit procurorilor, polițista i-ar fi cerut unui intermediar, un român apropiat suspectului brazilian, suma de 3.500 de euro sub pretextul unui împrumut. Acesta i-ar fi oferit 2.000 de euro, împreună cu 250 de euro în numerar, un parfum de 1.000 de lei și mai multe lădițe cu căpșuni, zmeură și afine.

De asemenea, femeia ar fi acceptat o vacanță în Brazilia, care urma să fie organizată de suspectul brazilian după finalizarea dosarului.

„Foloasele fiind primite sau pretinse în legătură cu îndeplinirea îndatoririlor de serviciu sau îndeplinirea unui act contrar acestor îndatoriri, şi anume că aceasta, în calitatea sa de organ de cercetare penală ce instrumenta dosarul penal (…) al Parchetului de pe lângă Judecătoria Beiuş, în care se efectuau cercetări (iniţial în stare de arest, ulterior sub control judiciar) faţă de inculpatul F.A. sub aspectul săvârşirii infracţiunii de viol în formă continuată asupra unui minor, să îşi exercite atribuţiile de serviciu în aşa fel încât să îngreuneze/zădărnicească tragerea la răspundere penală a inculpatului F.A. în acel dosar, întruneşte elementele constitutive ale infracţiunii de luare de mită”, au precizat procurorii.

În schimbul acestor foloase, agentul de poliție ar fi acționat pentru a îngreuna ancheta și a împiedica tragerea la răspundere penală a suspectului.

Tentative de influențare a declarațiilor victimei

Pentru a-l ajuta pe cetățeanul brazilian, polițista ar fi încercat să influențeze declararea minorului la expertiza psihologică, astfel încât acesta să nu mai susțină că a fost agresat sexual. Potrivit anchetatorilor, aceasta i-ar fi cerut băiatului să relateze o versiune diferită a evenimentelor, afirmând că suspectul i-ar fi cerut doar „un masaj”.

Această intervenție a avut consecințe grave în proces, ducând la o interpretare eronată a expertizei psihologice. Specialistul desemnat în dosar a concluzionat că minorul nu a spus adevărul atunci când a declarat inițial că a fost victima unui viol.

Această evaluare a fost utilizată ulterior de avocații suspectului pentru a obține revocarea măsurii arestului preventiv, Tribunalul Bihor dispunând la 27 noiembrie 2023 înlocuirea acesteia cu control judiciar.

Mită oferită direct minorului și familiei acestuia

Ancheta a mai relevat că polițista s-a deplasat personal la locuința minorului, oferindu-i două plase cu alimente care conțineau ulei, făină, zahăr, ouă și dulciuri. Scopul acestei acțiuni era de a-l convinge să își retragă declarațiile inițiale și să afirme că nu a fost victima abuzului sexual.

„Acest fapt a condus la deturnarea concluziilor expertizei psihologice (experta a concluzionat că minorul nu a spus adevărul când a relatat organelor de cercetare penală că ar fi fost victima unor fapte de viol), probă care apoi a fost invocată de avocaţii inculpatului F.A. în fundamentarea unei cereri de revocare a măsurii arestului preventiv, ulterior admisă în parte de Tribunalul Bihor la data de 27.11.2023, fiind dispusă înlocuirea arestului preventiv cu măsura controlului judiciar”, au mai precizat procurorii.

Mai mult, femeia ar fi încercat să o influențeze și pe mama minorului, îndemnând-o să-l convingă pe fiul ei să își schimbe declarația. Polițista i-ar fi sugerat că, dacă va face acest lucru, inculpatul brazilian îl va răsplăti financiar.