Polițistele Locale din Sectorul 1: Corupție, șpagă și silicoane puse prost

Publicat: 01 iul. 2024, 16:21, de Radu Caranfil, în Justitie , ? cititori
Polițistele Locale din Sectorul 1: Corupție, șpagă și silicoane puse prost

Tribunalul București a decis să prelungească arestul la domiciliu pentru două polițiste locale din Sectorul 1, acuzate de luare de mită și divulgare de informații. Decizia vine la cererea procurorilor DNA, care au cerut și menținerea în arest preventiv a șefului lor. Acest caz dezvăluie o schemă elaborată de corupție și abuz, aruncând o lumină asupra metodelor prin care autoritățile locale pot constrânge și exploata comercianții.

Tribunalul București vs. Curtea de Apel

Decizia Tribunalului București de a menține arestul la domiciliu pentru cele două polițiste a fost atacată anterior la Curtea de Apel București. Curtea de Apel a decis inițial eliberarea din arest a celor două polițiste, doar pentru a fi ulterior întoarse în arest la domiciliu. În contrast, șeful lor, Dragoș George Voinea, rămâne în continuare în arest preventiv, decizie susținută atât de Tribunal, cât și de Curtea de Apel.

Schema de corupție

Dosarul de la instanță scoate la iveală modul în care polițistele locale, sub coordonarea lui Voinea, au creat o schemă de constrângere a patronilor de localuri și societăți comerciale. Acestea făceau controale la operatorii economici din zone populare ale Sectorului 1, precum Calea Victoriei, Șoseaua Nordului și Parcul Herăstrău. În cazul în care identificau nereguli, făceau presiuni și amenințări pentru a obține mită. Sumele cerute variau între 1.000 de lei și 20.000 de euro, în funcție de gravitatea neregulilor constatate.

Coordonare și complicitate

Voinea, șeful Compartimentului Control Activități Comerciale, era piesa centrală a acestei scheme de corupție. El dispunea controalele punctuale și colecta sumele de bani obținute în mod ilicit, atât personal, cât și prin intermediul celor două subordonate. Într-un caz, polițista Florentina Iordache a pretins și primit 20.000 de euro de la un restaurant de tip fast-food pentru a interveni într-un dosar penal și a preveni confiscarea veniturilor realizate în mod ilegal.

Strategii de evitare a confiscărilor

Într-o încercare de a minimiza pierderile pentru comercianți și de a-și asigura propriile câștiguri, polițistele stabileau controalele inopinate la începutul lunii. Astfel, sumele confiscate erau relativ mici, iar patronii își puteau continua activitatea fără perturbări majore. Într-un caz notabil, o firmă care comercializa tăiței chinezești a fost obligată să plătească doar 214.000 de lei dintr-un total de 1.353.000 de lei care ar fi trebuit confiscați.

Arestări și acuzații

Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore a celor trei inculpați în iunie 2024. Avram Marina-Roxana și Iordache Florentina sunt acuzate de luare de mită, trafic de influență și fals intelectual, în timp ce Voinea Dragoș-George este acuzat de luare de mită și complicitate la fals intelectual. Cei trei au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar investigațiile continuă cu sprijinul Direcției Generale Anticorupție.

Consecințe și implicații

Acest caz nu este doar un episod de corupție locală, ci reflectă probleme sistemice și vulnerabilități în cadrul autorităților locale. Polițistele locale și șeful lor au demonstrat cum funcționarii publici pot abuza de puterea lor pentru a constrânge și exploata comercianții. În timp ce sistemul judiciar încearcă să facă dreptate, aceste practici corupte subminează încrederea publicului în instituțiile de aplicare a legii.

Viitorul cazului

Cu decizia Tribunalului București de a menține arestul la domiciliu pentru polițistele locale și arestul preventiv pentru șeful lor, rămâne de văzut cum va evolua acest caz. Dacă deciziile vor fi contestate și dosarul va ajunge din nou la Curtea de Apel București, există posibilitatea ca verdictul final să fie schimbat. Între timp, ancheta continuă, iar noi detalii despre schema de corupție ar putea ieși la iveală.

Poliția locală… s-o spunem din nou?

Cazul polițistelor locale din Sectorul 1 este un exemplu elocvent al corupției care poate infesta chiar și cele mai mici structuri ale autorităților publice. Cu arestări și investigații în desfășurare, acest caz servește ca un avertisment clar pentru toți funcționarii publici: abuzul de putere și corupția nu vor fi tolerate, iar justiția își va urma cursul. În timp ce societatea urmărește cu atenție evoluțiile, speranța este că astfel de practici vor fi eradicate, iar încrederea publicului în instituțiile statului va fi restaurată. Dar rămâne întrebarea: cine le scoate la cofetărie pe fetele astea? Adică… cine le va scoate basma curată?