Polițiștii au confiscat într-o săptămână peste 2.300 de metri cubi de lemn, în valoare de peste 700.000 de lei
Polițiștii Serviciului Protecția Fondului Forestier și Piscicol au confiscat în ultima săptămână peste 2.300 de metri cubi de lemn, în valoare de peste 700.000 de lei, în urma unei acțiuni în județul Maramureș, anunță Poliția Română.
Polițiștii au făcut controale la 11 agenți economici cu obiect de activitate în domeniul forestier și la un ocol silvic.
Au fost constatate două infracțiuni, pentru tăiere fără drept de arbori și furt de arbori și 48 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 220.000 de lei.
„Totodată, au fost dispuse măsuri complementare de confiscare a 2.367 mc de material lemnos, în valoare totală de 724.397 de lei. Activitățile s-au desfășurat împreună cu polițiști din cadrul inspectoratelor de poliție județene Maramureș, Bistrița-Năsăud, Cluj, Neamț, Suceava și Vrancea, cu specialiști silvici din cadrul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor și cu reprezentanți ai Gărzilor Forestiere Cluj, Focșani, Oradea, Ploiești, Suceava și Timișoara”, potrivit comunicatului.
Costel Alexe promitea în februarie 2020 mai multe măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale
La începutul anului 2020, ministrul Mediului, Costel Alexe, spunea că are în plan mai multe măsuri pentru combaterea tăierilor ilegale de lemn, susținând pe atunci activarea unui sistem de urmărire a traseului arborilor exploatați din România, până în iunie 2020.
Deși în câteva zile intrăm în toamnă, Costel Alexe nu a mai vorbit despre implementarea respectivului sistem de urmărire.
„SUMAL-ul va permite monitorizarea transporturilor de materiale lemnoase prin intermediul GPS cu o periodicitate de până la cinci minute. Accesul în timp real la evidenţa electronică a intrărilor şi ueşirilor materialelor lemnoase din depozite cu confirmări de primire online, fotografierea transporturilor de lemne cu câte trei fotografii pentru fiecare transport, automatizarea calculelor referitoare la volume şi cantităţile din camioane”, spunea Costel Alexe în februarie 2020.
Ministrul Mediului voia, de asemenea, să implementeze în instituţia pe care o conduce sistemul de apeluri 112 prin care oamenii să poată sesiza cazuri de tăieri ilegale.
„Unul din cinci apeluri la 112 în care este semnalat un transport ilegal de lemne este confirmat într-adevăr ca o infracţiune”, declară ministrul.