Polițiștii din cinci județe la pescuit braconieri în Botoșani
Peste 100 de polițiști de la Poliția Transporturi, din cinci judeţe, au fost, duminică dimineața, la pescuit. Dar nu într-un râu sau vreo baltă, ci la 22 de sedii ale unor firme din comunele Manoleasa şi Ripiceni din judeţul Botoşani, a anunţat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani, Delia Nenişcu.
Polițiștii au percheziţionat sediile unor societăţi comerciale care au ca obiect de activitate comercializarea de produse piscicole, precum şi persoane fizice bănuite de infracţiuni la regimul navigaţiei şi braconaj piscicol.
„Poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Iaşi, Biroul de Investigare a Fraudelor şi Biroul Judeţean de Poliţie Transporturi Botoşani, cu sprijinul celor din cadrul Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Suceava, Serviciului Judeţean de Poliţie Transporturi Bacău, Biroului Judeţean de Poliţie Transporturi Neamţ, poliţişti ai Serviciului pentru Acţiuni Speciale Botoşani şi jandarmilor din cadrul Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău pun în executare 22 de mandate de percheziţie domiciliară emise de Tribunalul Galaţi şi Judecătoria Săveni, la sediul unor societăţi comerciale care au ca obiect de activitate comercializarea de produse piscicole, precum şi la persoane fizice bănuite de infracţiuni la regimul navigaţiei şi braconaj piscicol, din comunele Ripiceni (19 locaţii) şi Manoleasa (3 locaţii), judeţul Botoşani”, a precizat oficialul IPJ.
Cei peste 100 de polițiști au fost angrenați în acţiune pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor care pun în exploatare/navigaţie ambarcaţiuni de pescuit comercial neînregistrate la Autoritatea Navală Română, cu care efectuează activităţi de pescuit comercial pe lacul de acumulare Stânca-Costeşti. În plus, pescarii ilegali foloseau și unelte interzise, precum setci monofilament. Ulterior, peştele era comercializat de către societăţi de profil, fără a avea, însă, și documente legale. Despre documente sanitar-veterinare, cu atât mai mult, nici vorbă!
Acum, persoanele care au fost implicate în aceste activități riscă amenzi usturătoare și chiar pedepse cu pușcăria fără suspendare pentru mai multe infracțiuni, precum braconaj, fraude fiscale, etc,