Polițiștii din Pitești pot fi acuzați de omor în cazul bărbatului decedat după ce a fost imobilizat. Verdictul legiștilor este clar
Bărbatul care a decedat în timpul imobilizării de către polițiști nu a murit din cauza unui stop cardiac, ci din lipsa de oxigen. Verdictul medicilor legiști le poate crea mari probleme celor implicate în intervenție, care ar putea fi acuzați de omor.
Bărbatul a decedat vineri, în Pitești. Primele informații erau că bărbatul a murit după ce a fost trântit de polițiști la pământ și imobilizat pentru că, aflat în stare de ebrietate, ar fi refuzat să părăsească terasa unde se afla. Primele concluzii indicau că a intrat în stop cardio respirator de cum a fost pus la pământ și nu a mai răspuns manevrelor de resuscitare.
Legiștii au răsturnat însă aceste ipoteze.
„Moartea a fost violentă, survenită unui politraumatism, cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică. Ca mecanism ce a cauzat asfixia a fost comprimarea părților moi ale gâtului și a toracelui. Nu a fost infarct. Politraumatismele s-au produs prin cădere și lovire de un plan dur, dar lovitura la cap nu putea să îl omoare”, au arătat duminică medicii legiști.
„Pentru mine, când moare un om în timpul unei intervenții este cu adevărat o tragedie. Ancheta e preluată de un procuror și sunt convins că se va face lumină în acest caz, cine se face vinovat de moartea omului, indiferent de cum s-a comportat el… Le cer mereu angajaților să intervină cu calm și responsabilitate”, a declarat Lucian Bode, potrivit Digi24.
„În timp ce asigurau intervenția pompierilor la un incendiu, polițiștii Secției 2 Poliție Pitești au fost nevoiți să încătușeze un bărbat, aflat sub influența băuturilor alcoolice, care refuza să părăsească locația și devenise irascibil. Bărbatul, de 63 de ani, a intrat în stop cardio-respirator. La fața locului a ajuns un echipaj al Ambulanței pentru acordarea de îngrijiri medicale de specialitate, însă acesta a decedat. A fost informat procurorul”, se precizează într-un comunicat al poliției.