Polonezii ne-o iau înainte: TVA zero la alimente și gaze de la 1 februarie. Românii așteaptă 1 aprilie
Criza prețurilor determinată în mare parte de scumpirile la gaze și energie stârnește îngrijorare peste tot în Europa, iar tot mai mai multe state anunță măsuri de susținere a populației, dar și pentru companii. Dacă la noi, cel mai probabil, ele se vor aplica de la 1 aprilie, după cum a anunțat premierul Nicolae Ciucă, polonezii ne-o iau înainte și pregătesc pentru 1 februarie reduceri importante de taxe și chiar TVA zero la mâncare sau gaze.
În Polonia, țară cu care ne place adesea să ne comparăm și unde populația este obișnuită cu beneficii sociale serioase importante, premierul Mateusz Morawiecki a anunțat o serie de măsuri menite să atenueze efectele creșterii inflației. Este vorba de taxa pe valoare adăugată zero la alimentele de bază, gaze și îngrășăminte chimice pentru agricultură, precum și reduceri de TVA la carburanți de la 23% la 8%, dar și la energie electrică și termică. Efortul bugetar este estimat la circa 5 miliarde de dolari, potrivit Reuters. În decembrie, Polonia anunța o inflație anuală de 8,6%, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii.
Ce promite premierul
În ceea ce ne privește, premierul Nicolae Ciucă a declarat, marți, că Guvernul pregătește noi măsuri de protejare a populației și a înteprinderilor de efectele creșterii prețurilor la energie. Deocamdată, se vorbește de termenul de 1 aprilie, data de la care consumatorii casnici cu un consum lunar de până la 300 Kwh vor beneficia de o nouă schemă de protecție, care va include TVA redus la 5% la energie, precum și de compensarea certificatului verde și a bonusului de cogenerare pentru consum.
Există și excepții în sectorul agricol și industria alimentară, unde măsurile sprijin se vor aplica de la 1 februarie și vor fi păstrate active până pe 1 iulie, după cum a anunțat și ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
Astfel, costul energiei electrice la consumator va fi redus prin compensarea bonusului de cogenerare și contravaloarea certificatelor verzi, însă se are în vedere și o schemă de sprijin și pentru gaze naturale, a mai precizat Chesnoiu.
Nu în ultimul rând, la nivelul guvernului se analizează introducerea unei noi scheme de sprijin pentru IMM-uri, începând cu 1 aprilie. S-ar putea să fie, însă, prea târziu pentru că tot mai multe companii și din sectoare diferite anunță că opresc activitatea, dacă nu au făcut-o deja, după ce au primit facturi mai mari de până la șapte ori la energie și, mai ales, la gaze.
Disputele politicienilor
Facturile mari la gaze și energie încing spiritele și în rândul politicienilor. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că va propune, la prima şedinţă a liderilor coaliţiei de guvernare, reducerea TVA nu doar la energie, ci şi la gaze naturale și încă chiar de la 1 februarie și nu de la 1 aprilie așa cum vrea premierul, pentru că la momentele „excepţionale” prin care trecem și măsurile trebuie să fie pe măsură. Președintele PNL, Florin Cîțu, respinge, însă, propunerea venită din partea PSD.