Polonia renunță la veto-ul asupra compromisului ce includea ajutorul de 18 miliarde de euro pentru Ucraina
Polonia a renunţat la obiecţiile sale asupra unei taxe minime pentru multinaţionale la summitul UE de joi, deblocând întregul pachet de acorduri legate care includea un ajutor financiar pentru Ucraina de 18 miliarde de euro în 2023, au declarat diplomaţi citaţi de Reuters şi AFP.
Mai mulţi diplomaţi au declarat că Polonia a luat prin surprindere UE, care nu se aştepta ca ea să ridice obiecţii la un pachet negociat atent, dar Varşovia a renunţat la veto-ul său în cele din urmă. „Există un acord”, a declarat unul dintre ei.
„Polonezii au agreat cele patru puncte ale compromisului”, au anunţat mai multe delegaţii. „Ei trebuie să confirme acest acord prin procedură scrisă, ca şi celelalte state membre”, a precizat un diplomat.
„Vă cer să vă asiguraţi că lupta noastră pentru pace în Ucraina şi pentru întreaga Europă nu depinde de neînţelegerile şi controversele dintre unele state membre UE”, a pledat anterior prin videoconferinţă preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
La sosirea la summit, premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că ţara sa refuză să lege subiecte complet diferite, referindu-se la legarea ajutorului pentru Ucraina de taxa minimă de 15% pentru multinaţionale. ‘Este un fel de şantaj din partea unor state care încearcă să lege aceste teme care sunt complet diferite, ca merele şi bananele”, a explicat el.
Liderii UE urmează să facă un nou efort să ajungă la un acord asupra celui de al nouălea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, notează Reuters.
Orice decizie necesită unanimitate şi ţările cu poziţii mai dure precum Polonia şi Lituania au avertizat că excepţiile propuse pentru asigurarea securităţii alimentare ar putea aduce de fapt beneficii oligarhilor ruşi care activează în industria îngrăşămintelor.
„Suntem puţin îngrijoraţi de tentativele de a slăbi sancţiunile sub acoperirea securităţii alimentare”, a declarat preşedintele lituanian Gitanas Nauseda.
Potrivit unor surse diplomatice citate de AFP, rezervele exprimate de Polonia şi Lituania ar urma să împiedice adoptarea de concluzii la summit pe acest subiect.