Polonia respinge acuzaţiile de utilizare politică a programului de spionaj Pegasus
Polonia a respins marţi acuzaţiile că ar fi folosit în scopuri politice programul de spionaj Pegasus, după ce un cunoscut avocat care se opune guvernului naţional-populist şi o procuroare au declarat că au fost vizaţi de acest program, potrivit AFP.
„Insinuarea că serviciul polonez a folosit metode operaţionale în scopuri politice este nejustificată”, a declarat Stanislaw Zaryn, purtătorul de cuvânt al ministerului serviciilor secrete. Roman Giertych, un avocat implicat în mai multe cazuri împotriva partidului de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS), a declarat pentru cotidianul Gazeta Wyborcza că Polonia foloseşte programe spion „pentru a lupta împotriva opoziţiei democratice”.
„Folosirea acestui tip de program pentru a lupta împotriva opoziţiei elimină complet sensul alegerilor democratice„, a spus el, explicând că programul spyware a fost folosit înainte de alegerile din 2019. Ewa Wrzosek, procuroare şi figură a opoziţiei, a spus, de asemenea, că au fost folosite programe de spionaj împotriva ei şi a susţinut că a fost alertată de Apple. Citizen Lab, un laborator de monitorizare a securităţii cibernetice cu sediul în Canada, a confirmat utilizarea Pegasus împotriva celor doi.„Am efectuat aceste investigaţii şi am confirmat celor două persoane că au fost infectate în mod repetat cu programul de spionaj Pegasus„, a declarat pentru AFP John Scott Railton, cercetător principal la Citizen Lab.
7,6 milioane de euro pe programe de spionaj pentru telefoane
Odată instalat într-un telefon mobil, Pegasus permite accesul la mesageria şi datele utilizatorului, dar şi activarea dispozitivului de la distanţă pentru a capta sunete sau imagini. Canalul privat de televiziune polonez TVN a raportat în 2019 că agenţia de stat anticorupţie CBA a cheltuit 7,6 milioane de euro pe programe de spionaj pentru telefoane. Marţi, Stanislaw Zaryn a declarat că activităţile de control operaţional s-au desfăşurat în conformitate cu legea, numai după obţinerea acordului procurorului general şi a unei hotărâri judecătoreşti. El nu a confirmat şi nici nu a infirmat dacă Polonia a folosit Pegasus.
Contactat de AFP, proprietarul israelian al Pegasus a spus că acesta a fost vândut doar „agenţiilor legitime de aplicare a legii care folosesc aceste sisteme în baza unor mandate pentru a lupta împotriva infractorilor, teroriştilor şi a corupţiei”…