Polonia s-ar putea să aibă dreptate? Cine decide viitorul UE
În Parlamentul European s-a dezbătut zilele acestea „decizia istorică din 7 octombrie a tribunalului constituţional polonez cum că anumite articole ale tratatelor UE sunt «incompatibile» cu constituţia țării”, relatează La Libre Belgique.
„Ursula von der Leyen şi-a enumerat marţi opţiunile: Comisia ar putea declanşa contra Poloniei o nouă procedură de infringement, ce poate duce la sesizarea Curţii de Justiţie a UE (CJUE). Ea are din ianuarie un instrument care permite suspendarea sau reducerea fondurilor unui stat care nu respectă statul de drept”, notează sursa menționată.
Președinta Comisiei a precizat că atitudinea Poloniei „pune în discuție bazele UE și constituie o provocare directă pentru unitatea sistemelor juridice europene”, citează și agenția italiană ANSA. „Pentru noi integrarea europeană este o alegere de civilizație, suntem aici, acesta e locul nostru și nu plecăm nicăieri”, a replicat prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki, specificând însă că „Polonia e atacată nejustificat. Nu e admisibil să vorbim despre sancțiuni. Resping limbajul amenințărilor și șantajului”.
Guvernul ungar vorbește despre șantaj
Despre șantaj continuă să vorbească și guvernul ungar, care i-a luat din nou apărarea Poloniei, conform agenției MTI. Ungaria şi Polonia ar fi „şantajate, fiindcă valorile noastre se bazează pe principii diferite, gândim altfel despre lume şi Europa”. UE e „ofensată pentru că Ungaria şi Polonia apără şi sprijină familia, resping migraţia şi în loc de imperiu construiesc o Europă puternică a naţiunilor puternice”, a subliniat ministrul ungar Judit Varga. Tabloidul britanic Daily Mail precizează că Polonia invocă în sprijinul ei numirea „politică” a judecătorilor de la Curtea Supremă a Germaniei. Un argument considerat „irelevant” de un profesor de drept din Londra: „Referirile la Germania trebuie luate drept ceea ce sunt: au scopul de a distrage atenția polonezilor de la repetatele încălcări ale constituției pentru a se crea un sistem dictatorial monopartit de facto, sistem în cadrul căruia judecătorii și procurorii pot fi pedepsiți după bunul plac”.
Forma și viitorul UE sunt decise de statele membre
Portalul european Politico observă că, până la un punct doar, Polonia ar putea să aibă, de fapt, dreptate. Principiul primatului legislației UE nu a fost consfințit nici de Tratatul de la Roma din 1957, nici de cele următoare, ci de către însăși CJUE în 1964. „Marele succes al UE în calitate de comunitate juridică rezidă tocmai în faptul că statele membre au respectat acest principiu decenii la rând după 1964, deși nu l-au aprobat vreodată în mod formal. Aceleași state membre au ratat însă șansa de include principiul în Tratatul de la Lisabona. UE nu este nici o federație autentică, dar nici o simplă comunitate de state suverane. Forma și viitorul ei sunt decise de statele membre, iar printre ele se află și Polonia, oricât de problematice pot părea atitudinile ei”, conchide Politico.