Poluare în Marea Neagră: ce riscuri există pentru turiștii români de 1 Mai
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/01/473030697_915681497317113_4101204780848821507_n.jpg)
Amenințare ecologică planează în zona rusă a Mării Negre putând avea implicații asupra turismului regional, inclusiv în contextul minivacanței de 1 Mai.
Noi emisii de păcură au fost descoperite sâmbătă într-o secțiune a coastei din zona stațiunii rusești Anapa, de la Marea Neagră. Acest lucru a fost raportat pe canalul Telegram al sediului operațional al Teritoriului Krasnodar. Autoritățile sanitare din Rusia trag un semnal de alarmă privind nivelurile ridicate de poluare descoperite pe plajele din regiunea Krasnodar, în urma incidentului naval grav petrecut în urmă cu câteva luni.
Petrol pe plaje, risc pentru sănătate
Coasta Kubanului a fost împărțită în 41 de secțiuni, de unde a fost îndepărtat nisipul contaminat cu păcură. Principalele lucrări de curățare a plajei au fost finalizate, dar se înregistrează emisii repetate în mai multe zone din regiune.
Specialiștii Ministerului pentru Situații de Urgență continuă să lucreze la curățarea fundului Mării Negre de păcură în urma accidentului celor două petroliere. Pe plajele din Anapa și districtul Temryuk, scafandrii de la Ministerul rus pentru Situații de Urgență au sondat aproape 3,6 mii de metri pătrați în 19 zone ale fundului mării și au fost colectate peste 228 de tone de deșeuri cu conținut de petrol.
În urmă cu patru luni, două petroliere s-au ciocnit în strâmtoarea Kerci, incident care a dus la deversări semnificative de petrol în Marea Neagră. În urma coliziunii, valuri de substanțe petroliere au fost purtate spre țărm, ajungând inclusiv pe plajele din stațiunea Anapa, o destinație frecventată masiv de turiștii ruși.
Testele recente realizate de autoritățile sanitare ruse asupra apei și nisipului de pe litoralul regiunii Krasnodar au indicat valori neconforme, confirmând prezența reziduurilor petroliere în concentrații îngrijorătoare.
România, în afara zonei de risc imediat
Deși incidentul s-a produs într-o zonă aflată la mare distanță de România, în estul Mării Negre, în apropierea Caucazului, contextul poluării maritime ridică semne de întrebare și în ceea ce privește siguranța turismului în regiune. Pentru moment, nu există indicii că litoralul românesc ar fi afectat, însă curenții marini ar putea influența în viitor distribuția poluanților în bazinul Mării Negre.
Anapa, stațiunea afectată direct, a înregistrat anul trecut un flux de peste 5,5 milioane de vizitatori, iar apariția petelor de petrol pe plajă riscă să compromită debutul sezonului estival în 2025. În același timp, autoritățile din România monitorizează cu atenție situația, mai ales că minivacanța de 1 Mai atrage anual zeci de mii de turiști pe litoralul românesc.
În paralel, specialiști în mediu avertizează că efectele poluării petroliere pot persista luni de zile, afectând biodiversitatea marină și calitatea resurselor naturale (inclusiv piscicole) din zonele de coastă.
Recomandări pentru turiști
Pentru turiștii români care se pregătesc de vacanța de 1 Mai, riscurile sunt momentan reduse, însă este recomandată urmărirea comunicărilor oficiale privind starea mediului marin. Ministerul Mediului și autoritățile de la Constanța nu au emis până în prezent avertismente privind poluarea pe litoralul românesc, însă verificările sunt în desfășurare.