Poluare masivă în București. Ministrul Mediului: Comisarii Gărzii de Mediu sunt pe teren şi fac verificări; cei vinovaţi să plătească
Noaptea trecută, rețeaua independentă de monitorizare a calității aerului, airly.eu, a înregistrat depășiri uriașe pentru poluarea cu particule PM 10 și PM2,5, până la aproape 350%. Cea mai mare depășire s-a înregistrat în stația Bragadiru și în Rahova. Centrul orașului a fost poluat mai puțin.
Despre această situație, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Costel Alexe, a spus că inspectorii Gărzii Naţionale de Mediu (GNM) se află pe teren pentru a analiza cauzele poluării înregistrate în Capitală, pe parcursul nopţii de joi spre vineri.
„În momentul de faţă, comisarii Gărzii Naţionale de Mediu sunt pe teren, fac verificări şi la final vor comunica şi opiniei publice care au fost rezultatele şi mai ales care au fost sancţiunile. Ceea ce ne dorim este ca astfel de episoade să nu se mai întâmple. Şi în cazul comunei Vidra şi în cazul acelor episoade care au fost mai multe au fost date şi sancţiuni. Avem în momentul de faţă anchete penale în curs în urma cărora sper ca fiecare dintre cei care se fac vinovaţi să răspundă în faţa legii.
Din cauza unor astfel de accidente, poate de multe ori autorităţile publice locale nu au gestionat la momentul respectiv combaterea acelei probleme şi evident rezolvarea ei, cel mai mult au avut de suferit bucureştenii. Vreau să cred că instituţiile statului român îşi fac datoria, că vor duce mai departe aceste anchete şi cei care se fac responsabili şi vinovaţi să plătească”, a spus Alexe, la Digi 24.
Alexe: Am speranța să avem investiții mai mari în măsuri verzi
Ministrul a mai spus că România a investit, în acest an, fonduri foarte mari în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului.
„Am speranţa că, odată cu schimbările care au avut loc la nivelul administraţiei publice din Bucureşti şi din judeţul Ilfov să avem investiţii mai mari în măsuri verzi tocmai pentru a reduce poluarea şi a creşte calitate aerului.
Ca ministru al Mediului, Apelor şi Pădurilor, mă bucur foarte mult că în acest an am reuşit să investim sume colosal de mari în Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului, şi fonduri guvernamentale, şi fonduri europene, şi fonduri de la Administraţia Fondului pentru Mediu tocmai pentru a oferi administraţiilor publice locale date în timp real şi pe baza acestora planurile integrate de calitate a aerului să fie puse în aplicare.
Mi se pare firesc ca administraţiile publice locale să investească mai mult în tot ceea ce înseamnă reducerea poluării prin infrastructură, mijloace de transport public în comun, iar Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi toate celelalte autorităţi competente să-şi facă datoria în misiuni de control”, a menţionat oficialul.