Poluarea aerului mărește riscul de infertilitate masculină

Publicat: 06 sept. 2024, 23:09, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Poluarea aerului mărește riscul de infertilitate masculină
infertilitate masculină poluarea aerului spermatozoizi zgomot

Expunerea prelungită la poluarea aerului cu particule fine (PM2,5) mărește riscul de infertilitate la bărbați, transmite un studiu danez.

Autorii studiului, publicat în The BMJ, au analizat datele din registrul național aparținând unui număr de 526.056 de bărbați și 377.850 de femei cu vârste între 30 și 45 de ani, cu mai puțin de doi copii, în concubinaj sau căsătoriți, cu reședința în Danemarca, între anii 2000 și 2017.

Conform rezultatelor, ”nivelurile medii de PM2,5  depășite cu 2,9 µg/m3, pe parcursul a cinci ani, au fost asociate cu un risc crescut de infertilitate cu 24% în rândul bărbaților cu vârste între 30 și 45 de ani. În schimb, poluarea cu PM 2,5 nu a fost asociată cu infertilitate la femei.

În plus cercetătorii au mai descoperit că expunerea la niveluri de zgomot rutier peste 10,2 decibeli, în medie, pe parcursul a cinci ani, mărește riscul de infertilitate cu 14% în cazul femeilor cu vârste peste 35 de ani. Totuși, zgomotul nu a fost asociat cu infertilitate la femei cu vârste sub 35 de ani.

Dacă rezultatele noastre sunt confirmate și de alte studii, aceste descoperiri sugerează că este nevoie de măsuri pentru atenuarea poluării aerului și a zgomotului pentru a îmbunătăți rata natalității în lumea occidentală, subliniază autorii studiului.

La acest studiu, trebuie adăugate și altele care avertizeză că și  temperaturile excesive, prelungite, înregistrate în ultimii ani, reprezintă o cauză a infertilității masculine. De asemenea, în 2021, Generations Futures sublinia că au fost identificate aproape 2.000 de substanțe chimice care influențează negativ activitatea endocrină. Astfel, în cazul bărbaților, perturbatorii endocrini sunt suspectați că au un rol major în scăderea cu peste 50% a concentrației de spermatozoizi, fenomen observat mai ales în țările industrializate, între 1973 și 2011.