Poluarea de la Electrocentrale Craiova îi omoară cu zile pe localnici. Ce măsuri a luat Garda de Mediu, ce soluții are Ministerul Energiei
Locuitorii unui cartier din Craiova se confruntă de ani la rând cu o problemă gravă, care le afectează sănătatea: poluarea. Cenușa rezultată din arderile de cărbune de la CET II se ridică la fiecare pală de vânt, iar aerul devine irespirabil. Craiovenii care locuiesc în cartierul Bariera Vâlcii sunt cei mai afectați. Au făcut zeci de sesizări, dar fără rezultat. Situația nu s-a schimbat cu nimic.
Poluarea de la Electrocentrale Craiova îi omoară cu zile pe localnici. Chiar zilele trecute un val de cenușă de la CET II, termocentrala care asigură energia termică pentru municipiul Craiova, s-a așternut peste cartierul Bariera Vâlcii. Cenușa s-a așezat pe mașini în straturi de două degete, iar aerul a devenit irespirabil. Oamenii susțin că pulberea conține chiar și metal, pentru că o pot strânge cu magnetul. De data asta, de vină a fost o avarie produsă la Blocul Energetic 2 al Electrocentrale Craiova.
Sebastian Burduja: „Nu poți să-i lași pe craioveni în frig iarna“
Ce soluții ar fi pentru ca oamenii să nu se mai confrunte cu o asemenea problemă care le afectează sănătatea? Trecerea la energia termică pe gaze ar rezolva problema poluării, dar la licitația pentru modernizarea CET II nu s-a prezentat nimeni, susține ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
„Sunt în analiză pe această speţă (poluarea de la Electrocentrale Craiova – n.r). Sunt reclamații, petiții din partea cetățenilor din zonă. Am fost și personal săptămâna trecută, într-o vizită ad-hoc. Acolo cea mai importantă soluție este să se modernizeze termocentrala.
Adică să putem să ducem la bun sfârșit grupul pe gaz, care este finanțat din PNRR, contract semnat pe la începutul mandatului meu și care înseamnă o investiție de peste un miliard de lei, cu 300 de megawaţi putere instalată. Marea problemă este că termenul este foarte scurt. Un grup pe gaz de o asemenea dimensiune să-l termini până se termină PNRR (decembrie 2026 – n.r.) va fi foarte dificil de făcut.
Din păcate, la licitație nu s-a prezentat niciun ofertant, tocmai pentru că au invocat termenul foarte scurt de punere în funcțiune. Rămâne să găsim o soluție în discuțiile cu posibili ofertanți (…)
Să vedem cine-și asumă un asemenea termen, plecând de la ipoteza faptului că statul român oricum va susține acest proiect, pentru că nu poți să-i lași pe craioveni în frig iarna“, a spus Sebastian Burduja, după Forumul România – Japonia, potrivit Agerpres.
Poluarea de la Electrocentrale Craiova îi omoară cu zile pe localnici. Ministrul Energiei va trimite corpul de control la SE Craiova
Ministrul Energiei a mai spus că la Craiova trebuie să existe un CET funcțional, modernizat pe gaz, care să îndeplinească toate standardele de mediu. „Dacă este cazul, voi trimite și corpul de control. Așa mi-am asumat, să vedem exact ce se poate face pe termen scurt până terminăm investițiile“, a precizat Sebastian Burduja.
Până atunci, Societatea Electrocentrale Craiova SA a fost amendată de comisarii Gărzii de Mediu Dolj cu suma de 50.000 de lei, după ce un nor de cenușă a acoperit orașul în urmă cu câteva zile, din cauza unei avarii produse la Blocul Energetic 2. Societatea nu se află însă la prima amendă.
„Comisarii Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Dolj au fost sesizați săptămâna aceasta cu privire la disconfortul creat de activitatea desfășurată de SE Craiova SA, disconfort produs ca urmare a unei avarii de la Blocul Energetic 2.
Controlul s-a efectuat și ca urmare a materialelor video postate pe paginile de socializare, dar și a numeroaselor sesizări primite și înregistrate la GNM Comisariatul Județean Dolj. În urma inspecției din teren, comisarii GNM-CJ Dolj au stabilit că operatorul economic este în procedura de revizuire a Autorizației Integrate de Mediu.
În ceea ce privește incidentul din data de 25.10.2024, prin care SE Craiova SA a notificat atât APM Dolj, cât și GNM Comisariatul Județean Dolj, reprezentanții operatorului economic au informat cu privire la intervalul orar necesar pentru remedierea avariei (lipsă tensiune independentă de activitatea operatorului) și reconectarea la Sistemul Energetic Național“, se arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Dolj.
Poluarea de la Electrocentrale Craiova îi omoară cu zile pe localnici. Garda de Mediu Dolj: Au existat spulberări de pulberi sedimentabile în zona apropiată SE Craiova SA
Urmare a acestui incident, au existat spulberări de pulberi sedimentabile (cenușă rezultată din procesul de ardere al cărbunelui) de pe cazanele 1 și 2, spulberări ce au generat depuneri de pulberi sedimentabile în zona apropiată SE Craiova SA, susține Garda de Mediu Dolj.
„Ținând cont de faptul că structura cazanelor este de tip deschis şi de faptul că există depuneri semnificative de cenușă pe suprafața cazanelor, depuneri acumulate de-a lungul timpului, și în condiții meteorologice de calm atmosferic și inversiune termică, apare efectul de spulberare de pulberi sedimentabile.
Astfel, ținând cont de aspectele menționate anterior, Electrocentrale Craiova SA a fost sancționată cu o amendă de 50.000 de lei, sancțiune prevăzută de OUG 195/2005 privind protecția mediului, pentru nerespectarea condițiilor din actele de reglementare. Totodată, GNM-Comisariatul Județean Dolj va notifica Agenția pentru Protecția Mediului Dolj cu privire la neconformitățile constatate“, se mai arată într-un comunicat al Gărzii de Mediu Dolj.
Proiect de 1,28 miliarde lei fără TVA pentru modernizarea SE Craiova
Societatea Electrocentrale Craiova implementează un proiect de circa 1,28 miliarde lei fără TVA, prin PNRR, pentru realizarea unor capacități noi de producere energie electrică și termică pe gaze naturale în cogenerare de înaltă eficiență de 295 MW care vor înlocui actualele capacități energetice existente, ce funcționează pe cărbune. Punerea în funcțiune a noilor capacități este programată pentru 2026.
Potrivit directorul Electrocentrale Craiova SA, Dan Vasile, odată cu punerea în funcțiune a termocentralei pe gaz, ar scădea amprenta de carbon, pe de o parte, iar pe de altă parte locuitorii din zonă nu vor mai fi afectați de cenușa și praful de cărbune de pe cazanele de ardere când sunt spulberate de vânt și depuse în curțile și casele din apropiere.
Citește și: Se adună stricăciunile la fermele eoliene deținute de statul român! O pală de la Curcubăta a clacat