Poluarea în București: Nivelul s-a dublat față de vara trecută

Publicat: 19 iul. 2024, 11:19, de Magda Marincovici, în Mediu , ? cititori
Poluarea în București: Nivelul s-a dublat față de vara trecută
poluarea aerului particule boli respiratorii

Potrivit datelor furnizate de stațiile de monitorizare a calității aerului, amplasate în centrul și la periferia municipiului București, nivelul de poluare s-a dublat în zona Capitalei.

Experții susțin că acest fenomen este mai degrabă frecvent în sezonul rece și neobișnuit vara. „Este ciudat, pentru că, de obicei, vara nu avem sursele poluării, nu avem încălzire rezidențială, traficul este mult scăzut”, subliniază Oana Neneciu, expert, Ecopolis.

Aerul este încărcat cu dioxid de carbon și noxe emanate în timpul traficului auto, precum și cu alte elemente specifice mediului urban aglomerat.

Pe fondul valului de căldură prelungit, al lipsei vântului, chiar dacă au fost ceva precipitații, umezeala a favorizat menținerea în vaporii de apă a particulelor de praf.

Boli respiratorii, cardiovsculare, cancer

Poluarea aerului este asociată cu o gamă largă de probleme de sănătate, inclusiv boli respiratorii cronice, boli cardiovasculare şi cancer pulmonar, avertizează dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului ”Marius Nasta”.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS),  poluarea aerului cauzează anual aproximativ 7 milioane de decese premature la nivel global. În București, costurile de sănătate provocate de poluarea aerului sunt cele mai mari din Europa, de aproximativ 3.000 de euro.

Agenţia Europeană de Mediu avertizează că poluarea atmosferică rămâne în continuare principalul risc de mediu pentru sănătatea europenilor şi estimează că cel puţin 253.000 de decese din UE, în 2021, pot fi puse seama expunerii la poluarea cu particule fine în suspensie (PM2,5) peste concentraţia de 5 micrograme/mc, recomandată de OMS.