Poluarea la Milano atinge cote alarmante. Chiar și fumatul în aer liber a fost interzis
O interdicție strictă la fumat în aer liber se va aplica, de la 1 ianuarie 2025, în această metropolă europeană, unde poluarea a ajuns la cote alarmante. Va fi scump pentru fumătorii din Milano, fumatul în aer liber, începând cu Anul Nou.
Există riscul unei amenzi de până la 240 de euro, pentru că există o interdicție aproape totală ca locuitorii orașului să fumeze în aer liber, în parcuri, pe stradă sau în alte locuri publice.
Aerul din Milano ar trebui să devină mai limpede, consideră municipalitatea din metropola modei italiene. Milano este primul mare oraș italian care a impus interzicerea aproape completă a fumatului în aer liber.
De la 1 ianuarie 2025, fumatul în spațiile publice va fi permis doar la o distanță de cel puțin zece metri, față de alte persoane, ceea ce cu siguranță va fi greu de respectat, ținând cont de marea aglomerare a orașului. În caz contrar, vor exista amenzi de până la 240 de euro, pentru cei care sunt prinși fumând pe stradă.
Fumatul a fost interzis parțial, în Milano, în locurile de joacă, cimitire și stații de autobuz, precum și în parcuri și facilități sportive, încă din 2021, iar acum măsura de interzicere a fumatului în aer liber a fost înăsprită.
Așa cum se prevede deja la articolul 9 din Ordonanța privind aerul curat, adoptată de Consiliul Local în 2020, interzicerea fumatului în oraș se extinde în toate zonele publice sau zonele publice exterioare, inclusiv străzile și potecile, începând cu 1 ianuarie 2025, potrivit milanotoday.
Cu excepția zonelor isolate, nu se poate menține o distanță de zece metri față de alte persoane. Există, de asemenea, interdicția de a păstra o distanță de cinci metri, între fumător și alte persoane, în Torino.
Cât de strict vor fi implementate sancțiunile nu este încă foarte clar.
Totuși este probabil ca sancțiunile să fie limitate, mai ales la început, iar autoritățile vor urmări, cel puțin în etapa inițială, procesul de „educarea” a cetățenilor.
Aștfel s-a procedat și cu interdicția anterioară, iar în cei trei ani de la intrarea în vigoare a interzicerii fumatului, au fost aplicate doar 14 amenzi, deoarece locuitorii orașului au înțeles importanța acestei măsuri.
Și țigările electronice ?
De la acastă regulă strictă au fost exceptate persoanele care fumează țigări electronice.
Noua interdicție se aplică numai produselor clasice din tutun precum țigarete și trabucuri.
Țigările electronice, pe de altă parte rămân în mare parte permise în aer liber în Milano.
Noua măsură de interzicere cvasitotală a fumatului în aer liber, pune în aplicare o ordonanță pe care consiliul local a adoptat-o în urmă cu câțiva ani, pentru îmbunătățirea calității aerului.
O interdicție a fumatului în aer liber este acum în discuție și în alte țări europene.
Încă din 2016, în Italia a fost adoptată o lege pentru menținerea unui mediu curat.
Între 30 si 300 euro este amenda care se aplică din 2 februarie 2016, pentru cei care vor arunca, pe jos, în spațiile publice un muc de țigară sau o gumă de mestecat, cât și în lacuri sau în canalele de scurgere.
Mucurile de ţigări, aruncate de cele peste 1,5 miliarde de fumători din lume, sunt la fel de poluante şi periculoase pentru mediu şi pentru sănătate cum sunt şi deşeurile industriale.
Potrivit legii, toate primăriile din Italia au fost obligate să pună la dispoziţie pe străzi, în parcuri publice şi în locurile cu înaltă agregare socială, containere speciale în care să poată fi aruncate gumele şi ţigările.
De asemenea, producătorii au avut obligația să-şi sensibilizeze consumatori privind daunele asupra mediului produse de abandonarea la întâmplare a mucurilor de țigară și a gumei de mestecat.
Lege stabileşte că jumătate din încasările derivate din amenzi vor trebui îndreptate către un Fond înfiinţat în cadrul Ministerului Mediului.
Cealaltă jumătate va servi municipalităţilor pentru a lansa campanii de informare şi sensibilizare şi pentru curăţarea sistemului urban de canalizare.
In Italia, însă există deja numeroase municipalităţi care aplică amenzi celor care aruncă mucuri de ţigări pe jos.
La Pollica, un orasel din Cilento, amenda ajunge la 1.000 de euro.
La Trento sancţiunea se aplică nu numai pentru mucuri, ci şi pentru aruncarea pe jos a oricărui deşeu si este de 500 de euro.
La Florenta amenda este de 150 de euro, la Parma – 300 de euro, la Milano – 450, la Lucca de la 30 la 150 euro, iar la Ferrara – 100 de euro.
UE produce mai puțin de 2 % din producția mondială anuală de tutun brut. În 2018, UE a importat aproximativ 420 000 de tone de tutun.
Producția anuală de tutun la nivel global în anul 2022 a fost de 5.780.940 tone.
Cei mai mari producători de tutun din lume
Datele pentru anul 2020 publicate de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU arată că acest clasament cu cei mai mari producători de tutun din lume este dominat de China, India și Brazilia.
- China – 2,13 milioane de tone de tutun
- India – 761.300 de tone
- Brazilia – 702.200 de tone
- Zimbabwe – 203.400 de tone
- Indonezia – 199.700 de tone
- SUA – 176.600 de tone
- Mozambic – 158.500 de tone
- Pakistan – 132.800 de tone
- Argentina – 109.300 de tone
România a produs 1.150 de tone de tutun în 2020.