Poluarea poate reduce eficacitatea tratamentului contra tuberculozei, avertizează medicul Beatrice Mahler
Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului tuberculozei, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţii, avertizează medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
„Persoanele diagnosticate cu tuberculoză trebuie să urmeze un regim strict de tratament, care implică adesea utilizarea de medicamente timp îndelungat. Poluarea poate afecta eficacitatea tratamentului, interferând cu absorbţia medicamentelor în organism sau sporind riscul de complicaţi”.
Poluarea și sistemul imunitar
Pentru aceasta sunt necesare ”reducerea emisiilor de poluanți, promovarea energiei curate și regenerabile, pentru îmbunătățirea calității aerului în zonele urbane”, subliniază managerul Institutului ”Marius Nasta”.
Potrivit studiilor Institutului ”Marius Nasta”, scăderea imunităţii ca urmare a expunerii la poluanţi precum particulele fine (PM2.5), oxizii de azot şi alte substanţe toxice poate slăbi organismul, făcându-l mai vulnerabil la infecţii, inclusiv la tuberculoză.
Poluarea poate agrava, totodată, și bolile preexistente cum ar fi astmul sau bronşita cronică, poate face ca o persoană să fie mai susceptibilă la tuberculoză.
Al treilea an cu creștere a incidenței tuberculozei
Rata incidenţei tuberculozei a fost, în anul 2023, de 48/100.000 de locuitori, fiind înregistrate 9.572 de cazuri, dintre care 429 la copii, a informat, vineri, Institutul „Marius Nasta”. Potrivit sursei citate, acesta este al treilea an consecutiv de creştere a incidenţei tuberculozei în România. Judeţele cu cea mai mare incidenţă a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila şi Botoşani, unde s-au înregistrat peste 75 de cazuri/100.000 de locuitori. La polul opus sunt Covasna, Bistriţa-Năsăud, Alba, Braşov şi Sălaj cu mai puţin de 30 de cazuri/100.000 de locuitori.
Tuberculoza la copii
În cazul tuberculozei depistate la copii, judeţele cu incidenţă mare sunt Teleorman cu aproape 80 de cazuri/100.000 de locuitori, Brăila, Giurgiu, Călăraşi şi Bihor. Judeţul cu incidenţă zero la copii este judeţul Alba, iar incidenţele cele mai mici sunt înregistrate în Botoşani, Sălaj şi Covasna.
Potrivit specialiştilor, creşterea incidenţei tuberculozei în România în ultimii ani se aliniază trendului internaţional fiind o consecinţă a deficitului de diagnostic din anul 2020, însă situaţia este una „care impune cercetări suplimentare
Medicul Beatrice Mahler pledează pentru intensificarea eforturilor de prevenire și control al tuberculozei, prin îmbunătățirea accesului la diagnostic și tratament, educarea comunității și provoarea igienei și a unui stil de viață sănătoasă.