„Pomana porcului”, motiv de gâlceavă între nutriționiști
Nutriția ar fi perfectă, chiar sublimă, dacă și nutriționiștii s-ar pune de acord. Recomandarea lor de sărbători? Cumpătare la „pomana porcului”!
„Pomana porcului” este poate cel mai cunoscut fel de mâncare din perioada sărbătorilor de iarnă. E o mâncare tradițională la care românii nu ar renunța nici în ruptul capului. Și totuși, mulți nutriționiști acuză carnea de porc și carnea roșie în general că favorizează cancerul.
Medicul Virgiliu Stroescu militează pentru un regim alimentar sănătos, din care să scoatem carnea roșie, cafeaua și lactatele. „În 2021, am avut mai multe decese ca în toată Europa. Carnea roșie nu e o carne sănătoasă. Noi de 40 de ani consumăm exact ca slavii carne. Carnea roșie, e dovedită, favorizează cancerul”, declarat Stroescu în cadrul emisiunii Punctul Culminant. Așadar „pomana porcului” se află și ea printre alimentele interzise.
Contrar punctului de vedere al medicului Virgil Stroescu, nutriționistul Mihaela Bilic nu respinge carnea de porc. „Am auzit medici care spun că la diversificare trebuie să-i dai copilului carne de curcan şi de vită. Dar porcul de ce nu? Ce are carnea de porc? Vă spun eu, nu există niciun argument contra cărnii de porc. Ba dimpotrivă: grăsimea de porc este mai puţin saturată şi mai sănătoasă decât cea de vită.”
Și gâlceva nutriționiștilor pe seama porcului, leguma cea mai iubită de români continuă. Ea este completată de declarațiile neurochirurgului Vlad Ciurea care susține că, pentru creier, cel mai bun e peștele. Deci, mai ușor cu „pomana porcului” și carnea roșie în general. „În creier, forma de carne de la care îi vine proteina bună este cea de pește. Cei mai buni pești sunt peștii marini care se duc exact ca o proteină care îi convine organismului și acel Omega, care are două forme de colesterol”, spune Vlad Ciurea.