Pompei. Un pergament vechi de 2.000 de ani, descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale (IA)
![Pompei. Un pergament vechi de 2.000 de ani, descifrat cu ajutorul inteligenței artificiale (IA)](https://media.puterea.ro/WBhcHNfiR7t5K6IirKjRF_pcPDk=/1200x675/smart/filters:contrast(5):format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/02/pergament-IA.jpg)
Pergamentul a fost descoperit cu ajutorul IA, în orașul Herculaneum, distrus de erupția vulcanică care a îngropat orașul Pompei, din apropiere. Papirusul nu poate fi deschis fizic pentru că s-ar fărâmița. „Acest pergament conține mai mult text recuperabil decât am văzut vreodată într-un sul Herculaneum scanat”, a declarat Seales, co-fondator al Vesuvius Challenge.
Conținutul unui pergament ars de 2.000 de ani din orașul roman Herculaneum a fost văzut pentru prima dată folosind inteligența artificială (AI) și imagistica cu raze X. Documentul este unul dintre mai multe pergamente carbonizate de erupția vulcanică a Vezuviului în anul 79 d.Hr. și este prea fragil pentru a fi deschis fizic.
Face parte dintr-un proiect numit Vezuvius Challenge, o competiție antică de citire a pergamentului, proiect lansat în 2023 de Brent Seales, un informatician la Universitatea din Kentucky și susținătorii Silicon Valley.
Cercetătorii au descifrat o mare parte a papirusului și câteva coloane de text
Unul dintre primele cuvinte traduse este grecescul antic διατροπή, care înseamnă „dezgust” și apare de două ori în câteva coloane de text. Cercetătorii de la Universitatea din Oxford lucrează acum pentru a interpreta mai mult text.
Cum funcționează tehnologia?
Pergamentul a fost plasat într-un sincrotron, o mașină care folosește electroni pentru a produce un fascicul puternic de raze X capabil să examineze sulul fără a-l deteriora.
Scanarea creează o reconstrucție 3D, apoi AI caută cerneala, care apoi apare digital. IA funcționează ca niște copiști din secolul al XVIII-lea, reproducând ceea ce vede.
„Acest pergament conține mai mult text recuperabil decât am văzut vreodată într-un sul Herculaneum scanat”, a declarat Seales, co-fondator al Vesuvius Challenge și investigator principal al EduceLab.
„În ciuda acestor rezultate incitante, mai sunt multe de făcut pentru a îmbunătăți metodele noastre software pentru a putea citi integral pergamentele Herculaneum”, a adăugat el.
La Herculaneum au fost descoperite sute de pergamente carbonizate, îngropate sub cenușă vulcanică
Biblioteca Bodley de la Universitatea Oxford deține câteva dintre aceste suluri.
„Acesta este un moment incredibil în istorie: bibliotecarii, informaticienii și savanții clasici lucrează împreună pentru a descoperi invizibilul”, a declarat Richard Ovenden, director al bibliotecilor universitare Helen Hamlyn.