Pompierii luptă de trei zile să stingă un incendiu izbucnit pe munte. Se intervine cu elicopterul Black Hawk (VIDEO)

Publicat: 10 mart. 2025, 18:05, de Ionut Jifcu, în ACTUALITATE , ? cititori

Un incendiu de amploare afectează 60 de hectare de fond forestier în localitatea Boișoara, judeţul Vâlcea, iar intervenția pompierilor este dificilă din cauza terenului inaccesibil. De trei zile, în zonă intervin 40 de persoane, şapte autospeciale și un elicopter Black Hawk.

Pentru stingerea incendiului din fondul forestier al localității Boișoara, izbucnit în data de 8 martie, intervin 20 de pompieri militari cu şapte mijloace tehnice: două autospeciale de muncă operativă, o autospecială de primă intervenție și comandă, o autospecială de stingere cu apă și spumă, o barcă și două autospeciale de transport personal, transmite ISU Vâlcea.

Alături de personalul ISU intervin următoarele forțe: SVSU Boișoara – 6 persoane; Ocolul Silvic Clăbucet – 14 persoane.

„În total 40 de persoane, şapte autospeciale și un elicopter Black Hawk participă la stingerea focarelor.

Misiunea forțelor de intervenție este una de durată și extrem de dificilă, din cauza degajărilor mari de fum și a zonei greu accesibile, care condiționează accesul mijloacelor de mobilitate terestră în aria de manifestare”, transmite ISU Vâlcea.

Pompierii precizează că suprafață afectată este de circa 60 de hectare.

„La Boișoara, elicopterul Black Hawk, a avut 14 lansări cu apă asupra focarelor. În aceste momente incendiul este localizat. Se continuă operațiunile de stingere până la lichidarea ultimelor focare”, a declarat reprezentantul ISU Vâlcea, Sorin Albinaru.

Avertismentul pompierilor: Arderea vegetației uscate este ilegală și periculoasă!

Pompierii vâlceni avertizează că arderea vegetației uscate este strict interzisă și poate avea consecințe grave, inclusiv sancțiuni legale și pericole majore pentru mediu, proprietăți și vieți omenești.

„Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetație uscată, unele dintre ele soldate cu victime (2 în ultimele 72 de ore), solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora, să realizeze acele fâșii arate în apropierea drumurilor de acces astfel încât țigările nestinse aruncate la întâmplare să nu mai fie surse de aprindere și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este INTERZIS” , transmite ISU.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei (RON) la 15.000 lei (RON), pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei (RON) la 100.000 lei (RON), pentru persoane juridice.

„Folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, a deșeurilor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă în apropierea caselor, rețelelor de electricitate sau a locurilor cu pericol de explozie”, mai arată pompierii.