Pont de vacanță-băile termale ungurești

Publicat: 30 aug. 2024, 12:30, de Autor: Cristian Dogaru, în LIFESTYLE , ? cititori
Pont de vacanță-băile termale ungurești

Budapesta e raiul băilor termale din Europa, turiștii dar și localnicii având variante multiple pentru a alege locația optimă și nu doar capitala țării stă bine la acest capitol, Miskolc având de pildă o oferta inedită.

În comparație cu oferta din București, Therme pare o schemă ingenioasă de a taxa cât mai mult vizitatorii ceea ce băile termale ungurești nu prea fac.

Zborurile Wizz Air spre Budapesta din București și Brașov au fost introduse recent (reintroduse dacă vorbim de București) iar românii pot ajunge în capitală Ungariei și din Târgu Mureș.

Biletele de avion sunt accesibile, pornind de la 100 lei/persoană/sens, mai ieftine decât un bilet de tren București-Târgu Mureș care iți oferă șansa să ajungi la destinație în mai bine de 8 ore în timp ce zborul cu avionul durează doar o oră.

Cum te deplasezi prin Budapesta?

Transportul local din Budapesta e foarte bine pus la punct astfel încât nu e nevoie de taxi pentru a te lega de centrul orașului. Ajungi în aproximativ o oră de la aeroport în centru folosind autobuzul 200E de la aeroport și apoi metroul pe linia M3 de la stația Kobanya-Kispest.

Un bilet costă 450 forinți (1000 forinți echivalează cu aproximativ 13 lei, deci 450 forinți înseamnă 5,8 lei) dar se pot cumpără și 10 bilete cu 4000 forinți sau un abonament pe toate mijloacele de transport pentru 24 ore (există și pentru 48 și 72 ore), inclusiv trenurile suburbane, cu 2500 forinți (32 lei). Avantajos este și abonamentul de grup (până la 5 persoane) care costă 5000 forinți pentru 24 ore.

Cine nu vrea să aibe de a face cu automatele de bilete își poate descarca aplicația BudapestGO ce oferă posibilitatea achiziționării biletelor direct din aplicație, aceasta fiind și o alternativă la Google Maps.

Budapesta poate fi punctul de plecare și pentru excursii scurte spre Bratislava, capitală țării vecine. Trenurile pleca din două în două ore din gara Nyugati iar un bilet dus-întors pentru o familie de 3 persoane (2 adulți și un copil sub 18 ani) costă echivalentul a 100 euro. Călătoria durează 2,5 ore. Ajută foarte mult aici aplicația pentru CFR-ul unguresc, MAV, descărcabilă din Google Play.

Spre Slovacia se poate ajunge și mult mai ieftin, cu trenul până la Esterzgom (50 km, durata a călătoriei o oră iar prețul biletelor dus-întors pentru aceeași familie este de aproximativ 5.000 forinți-65 lei). Din Esterzgom, un orășel situat pe malul Dunării, se poate ajunge în Slovacia pe jos, doar trecând podul ce leagă orașul unguresc de Sturovo, orașul corespondent din Slovacia.

Experiența seamănă cumva cu plimbarea pe strada Ledra din Nicosia, unde în prima parte a străzii ai parte de atmosfera occidentală (face parte din Ciprul grecesc) iar în a doua, după ce treci granița cu buletinul, ai parte de minarete și bazare deoarece ai intrat în Ciprul de Nord, turcesc)

Cât costă relaxarea în băile termale ungurești?

Aveți aici o lista completă a spaurilor din Budapesta, cu orele de funcționare și prețul biletelor de acces.
În principiu, există 3 locații de top-Gellert, Szechenyi și Rudaș, cu vechime de peste 100 de ani și frecventate în special de străini, și alte 8-9 locații mai “populare”, la jumătate de preț.

Intrarea costă în jur de 9.000-10.000 de forinți în cursul săptămânii (110-130 de lei) și 12.000 forinți în weekend-uri (156 lei) pentru spaurile de top.

Szechenyi este cea mai mare baie termala din Budapesta și cea mai bine pusă la punct, cu zeci de bazine cu ape termale calde (diferite temparaturi) în interior și exterior, cu bazine de intot de diferite dimensiuni, saune (uscate, umede, finlandeze-reci), masaje, etc. Gellert (foto) este o opera de artă în sine, cu lucrări art nouveau, mozaicuri etc, iar Rudaș este o fosta baie turcească ce oferă și o panorama superbă asupra Budapestei din bazinele exterioare.

Celelalte băi sunt mai accesibile ca preț (deși au servicii comparabile) și mai frecventate de localnici iar intrarea costă 4000-5000 forinți (50-65 lei) de persoană în timpul săptămânii și 5.000-5.500 în weekend. Există și variante de familie (8.000-10.000 forinți biletul pentru o famillie cu un copil).

Cea mai interesantă la acest preț redus este Lukacs, o baie de tradiție și foarte veche (apele termale sunt pe baza de sulf aici). Toate biletele de intrare sunt pe termen nelimitat în variantele expuse, există și prețuri mai mici la unele bai pentru intrări de 3 ore sau pentru accesul înainte de ora 9 AM.

Și aici ne legăm puțin de prețurile de la Thermele din București. Schema ingenioasă propusă de organizatori tinde să maximizeze profiturile accesul fiind gândit pe 3 secțiuni (doar ultima și cea mai scumpă dând dreptul de a le vizită pe primele două) iar intrarea limitată la 3 ore/4-5 ore/sau cu acces nelimitat.

De pildă, pentru intrarea cu termen nelimitat, până la ora închiderii deci, în cea mai accesibilă secțiune de la Therme, Galaxy-pentru familii cu copii, prețul este de 119 lei în timpul săptămânii și 129 lei în weekend iar cea mai exclusivistă secțiune-Elysium permite acces nelimitat de la 173 lei/persoană în timpul săptămânii și 193 lei în weekend. Vrei șezlong plătești suplimentar, stai mai mult plătești 8 lei/30 minute, vrei să treci dintr-o secțiune în alta plătești (chiar dacă ai trecut accidental). Iar toate sumele în plus, inclusiv consumația la restaurant se monitorizează cu ajutorul brățării de acces astfel încât nu ai imaginea sumelor totale cheltuite decât la plecare odată cu citirea acesteia, când mulți simt un duș rece după ce au ieșit din băile calde.

Una peste altă, o afacere mai costisitoare să faci baie termală în București decât în Budapesta, poate și din cauza lipsei de concurență.
În Ungaria nu doar Budapesta face cu ochiul turiștilor interesați de băi termale ci și alte orașe mai mici-de pildă în Miskolc există o baie termala construită de la baza unei peșteri natuale iar imaginea turiștilor care merg prin tunelele peșterii prin ape termale este impresionantă.