Ponta propune venitul minim de criză și sprijin economic de criză
Două măsuri ar trebui urgent adoptate, ele vizând asigurarea nivelului minim de trai și supraviețuirea economică pe timpul crizei, în cazul firmelor mici și mijlocii. Adoptarea lor reprezintă condițiile PRO România pentru a vota un guvern în noul Parlament.
Măsurile ar urma să fie aplicate pe toată durata anului 2021 și merg direct spre oamenii cu venituri modeste și către firmele care au nevoie de susținere. Prima, intitulată venitul minim garantat, presupune asigurarea, pentru fiecare român, a cel puțin 2.000 lei lunar și 1.500 lei/membru de familie.
„Acest venit minim se calculează ca diferență dintre venitul realizat și nivelul garantat menționat și se acoperă în proporție de 50% prin bani și 50% prin tichete valorice”, a explicat Victor Ponta, președintele PRO România, într-o conferințăde presă susținută duminică. Fiecare persoană care nu câștigă 2.000 de lei lunar ar avea astfel posibilitatea să solicite, prin intermediul unor declarații lunare depuse la primării, diferența până la acest nivel, în sistem mixt: jumătate bani, jumătate vouchere.
Sprijinul economic de criză
A doua măsură este denumită „sprijinul economic de criză” și se adresează IMM-urilor, firmelor cu capital privat și capital românesc.
În cazul HORECA (hoteluri, restaurant, catering) și producătorii din industria alimentară, cota de TVA să fie redusă de la 9 % la 5%. A doua facilitate este eliminarea pentru 2021 a impozitului pe profit specific, impozitul pentru microîntreprinderi, taxele și impozitele datorate pentru activele corporale neutilizate din cauza restricțiilor și interdicțiilor administrative.
„Al treilea lucru, extrem de important, este să acoperim minimum 50% pentru chiriile aflate în plată pe perioada nefuncționării din cauza restricțiilor. Nu este normal să lăsăm firmele mici să lupte în procese cu proprietari care le spun ”nu ne interesează că v-au închis, plătiți-ne chiria!”. Este o bătălie inegală și trebuie să intervenim să salvăm aceste firme” , consideră președintele PRO România.
Propunerea este ca măsurile să fie implementate de la 1 ianuarie. Ponta nu a prezentat impactul bugetar și nici sursa de finanțare a măsurilor propuse.