Porumbul din Bărăgan rămâne la mila cerului

Publicat: 12 sept. 2024, 15:40, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în Agricultura , ? cititori
Porumbul din Bărăgan rămâne la mila cerului

Porumbul este cea mai importantă cultură din România. Aproximativ 48% din suprafața cultivată cu cereale (sau 30,5% din suprafața agricolă totală) este dedicată acestei plante. Condițiile din ultimii ani, însă, fac ca fermierii să își schimbe planurile.

Nicolae Sitaru, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de porumb din Bărăgan, a declarat că intenționează să reducă drastic suprafețele cultivate cu porumb din ferma sa.

„Deja anul acesta am redus mult suprafețele cu porumb. Doar aproximativ 40% din fermă a fost cultivată cu porumb. Dar la anul intenționez să reduc drastic suprafețele. Singurul lucru care m-ar putea determina să nu fac asta ar fi ca în această toamnă și iarnă să se strângă măcar 450 de litri/metru pătrat de precipitații, fie din zăpadă mare, fie din ploi repetate, astfel încât să se reducă seceta pedologică severă care s-a tot accentuat în ultimii ani. Altfel, porumbul devine o cultură cu care nu-ți acoperi nici cheltuielile, ca să nu mai vorbim de profit!”, a spus Nicolae Sitaru.

Afirmația sa este cu atât mai relevantă, cu cât a fost făcută cu ocazia „Zilei Porumbului”, eveniment care are loc anual, de 11 ani, la ferma sa din localitatea Orezu (jud. Ialomița).

În zona Bărăganului, anul acesta seceta a făcut ravagii. Numeroși fermieri care nu beneficiază de irigații și-au văzut culturile compromise în totaltate. Alții, mai norocoși au reușit să adune de la câteva sute de kilograme la una – două tone la hectar. O producție normală este cuprinsă între șapte și 12 tone/ha. Dar anul acesta asemenea cifre au rămas doar un vis…

„Indiferent ce tehnologie folosești, cât de performante sunt semințele, câtă muncă investești, fără apă nu se poate face nimic în condițiile actuale. Iar deocamdată, din acest punct de vedere, suntem în situația de a aștepta să cadă din cer, la propriu”, a încheiat Nicolae Sitaru.