Posibil schimb de prizonieri: luptătorii de la Azovstal contra lui Viktor Medvedciuk, prietenul lui Putin
Astăzi, 26 mai, Curtea Supremă a Rusiei examinează câteva cereri prin care se specifică faptul că regimentul de luptători de la Azovstal, care s-a predat trupelor ruse, ar trebui considerat drept „organizaţie teroristă”.
Liderul separatiştilor din Doneţk, Denis Puşilin, a spus că soldaţii ucraineni care au apărat uzina Azovstal şi s-au predat ar trebui să fie judecaţi. „Consider că tribunalul este inevitabil: justiţia trebuie să triumfe”, a declarat Puşilin, citat de Ria Novosti, în cursul conferinţei de presă în care a luat cuvântul şi Leonid Sluţki.
Însă, pentru moment, acest lucru, acuzații de terorism, adică, n-ar fi tocmai benefic pentru interesele oficialităților ruse. Căci, dacă nu sunt considerați activiști ai unei organizații teroriste, prizonierii de la Azovstal, în număr de aproape 2500, după cum susțin rușii, pot fi dați la schimb cu alți prizonieri.
Potrivit agenției France-Presse, oficialitățile de la Moscova analizează posibilitatea de a-i elibera pe unii luptători ucraineni, capturați la combinatul siderurgic Azovstal din Mariupol, în schimbul lui Viktor Medvedciuk. Cine e acesta? În primul rând, un oligarh apropiat de președintele Vladimir Putin, care este arestat de ucraineni.
Apoi, mai putem să adăugăm: politician, bogat om de afaceri ucrainean, cumătru, nu doar prieten cu preşedintele rus. Căci, se spune, Putin ar fi nașul fiicei lui Medvedciuk, iar politicianul, cu care liderul de la Kremlin obișnuia să-și petreacă vacanțele la Marea Neagră, era vehiculat ca una dintre posibilele opțiuni pentru a conduce un guvern-marionetă instalat de Moscova, în cazul în care rușii ar fi reușit să preia controlul asupra Kievului.
Medvedciuk, în vârstă de 67 de ani, a fost arestat la jumătatea lunii aprilie în Ucraina, în timp ce se pregătea să fugă din țară spre Transnistria. El era arestat la domiciliu din mai 2021, fiind acuzat de înaltă trădare şi tentativă de jefuire a resurselor naturale din Crimeea. A fugit din arestul la domiciliu în primele zile ale invaziei ruse din Ucraina și a fost, după mai multe căutări, prins de ucraineni. „Vom studia problema unui astfel de schimb. Numai Moscova poate să decidă”, a afirmat deputatul Leonid Sluţki, membru al delegaţiei ruse la ultimele negocieri cu Kievul, citat de agenţia de presă Ria Novosti.
De precizat, că, în primă fază, când problema schimburilor de prizonieri a mai fost ridicată, Kremlinul a respins această posibilitate.
„Referitor la schimbul evocat cu atâta ardoare şi plăcere de diferite personalităţi de la Kiev, Medvedciuk nu este cetăţean rus, nu are nicio legătură cu operaţiunea militară specială (în Ucraina), este un politician străin”, a declarat la 13 aprilie purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov. Între timp, pare că nu mai e negată prietenia dintre Putin și Medvedciuk, schimbul fiind luat în calcul.