Posibile focare de polio și hepatită în Gaza, avertizează OMS
Organizația Mondială a Sănătății este ”foarte îngrijorată” de posibilele focare de poliomielită în Fâșia Gaza după izolarea poliovirusului de tip 2 derivat dintr-o tulpină vaccinală, în eşantioane de ape reziduale, relatează agențiile de presă.
„Sunt foarte îngrijorat. Sunt extrem de îngrijorat (…) şi nu este vorba doar de poliomielită. Ar putea să apară şi alte focare de boli transmisibile”, a declarat dr. Ayadil Saparbekov, şeful echipei OMS pentru urgenţe sanitare în teritoriile palestiniene.
Anul trecut, a fost confirmată hepatita A, ”iar acum am putea avea poliomielită”, subliniază oficialul OMS. În aceste condiții, dr. Saparbekov a subliniat că ”până la 14.000 de persoane ar putea să aibă nevoie de evacuare medicală din Fâșia Gaza”.
OMS avertizeză că există ”un risc ridicat” de răspândire a poliovirusului în Fâşia Gaza, dar şi la nivel internaţional , ”dacă această epidemie nu face obiectul unui răspuns rapid şi optim”.
”Nu am colectat deocamdată probe umane, din cauza lipsei de echipamente pentru a putea face acest lucru şi a lipsei capacităţii de laborator pentru a testa aceste probe”, a explicat dr. Saparbekov.
O echipă de la OMS şi de la Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii (UNICEF), care va ajunge joi în Gaza, va avea la dispoziţie până la 50 de truse pentru colectarea de probe umane ce vor fi trimise ulterior în Iordania. În acelaşi timp, OMS şi partenerii săi evaluează amploarea răspândirii poliovirusului.
Dr. Saparbekov speră că duminică vor putea fi făcute publice recomandări, care totuși vor fi dificil de respectat. „Având în vedere limitările actuale în materie de igienă şi salubrizare din Gaza, va fi foarte dificil pentru oameni să urmeze sfaturile de a se spăla pe mâini şi de a bea apă potabilă”, subliniază dr. Saparbekov.