Posibile taxe vamale mai mari pentru importurile ieftine din afara UE. Anunțul lui Nicolae Ciucă

Publicat: 04 iun. 2024, 20:16, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Posibile taxe vamale mai mari pentru importurile ieftine din afara UE. Anunțul lui Nicolae Ciucă
Sursa foto: Nicolae Ionel Ciucă/Facebook

Pentru a ajuta producătorii români, taxele vamale pentru importurile ieftine extra-comunitare ar putea fi majorate.

Declarația a fost făcută, astăzi, de președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în urma unor vizite făcute la companii din județul Bistrița-Năsăud.

„Azi, la Bistrița, am văzut și fabrica Rombat, singurul loc din România în care se produc acumulatori. Cu o istorie de 40 de ani, compania românească s-a reinventat de-a lungul anilor pentru a ține pasul cu evoluțiile tehnologice. Azi, este un producător cu reputație, reușind să exporte în peste 40 de țări de pe patru continente.

Rombat are toate șansele să dezvolte soluții de stocare a energiei regenerabile, a căror cerere este în continuă creștere. Pentru susținerea producătorilor români, putem lua în calcul majorarea taxelor vamale pentru importurile ieftine extra-comunitare care ne afectează climatul economic și locurile de muncă, fără a aduce calitate în piață”, scrie Nicolae Ciucă, pe Facebook.

De asemenea, Nicolae Ciucă a scris că a vizitat și fabrica RAAL, acolo unde se produc echipamente de răcire pentru diferite tipuri de utilaje, inclusiv cele militare.

„Am vizitat apoi fabrica RAAL, unde se realizează echipamente de răcire pentru utilaje din diferite domenii, inclusiv cel militar. Produsele de aici pleacă la export, mai ales în Germania, țară cunoscută pentru criteriile stricte în materie de calitate. Astfel de puncte de lucru arată că România are o industrie profitabilă, bine conectată la restul lumii și care generează locuri de muncă”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Producătorul de sisteme de răcire și schimbătoare de căldură RAAL este interesat să fabrice armament și muniție. La obiectul de activitate al companiei au fost de curând adăugate codurile CAEN corespunzătoare producerii de armament și muniție.

În cele două locații ale sale din Bistrița și Prundu Bârgăului, RAAL produce schimbătoare de căldură și sisteme complete de răcire pentru utilizare în agricultură, construcții, echipamente industriale, mașini comerciale și transport feroviar. Peste 90% dintre produsele fabricate de RAAL merg la export.