Postul Crăciunului: „Cea mai profundă boală este absenţa comuniunii cu Dumnezeu”

Publicat: 15 nov. 2024, 20:45, de Magda Marincovici, în Culte , ? cititori
Postul Crăciunului: „Cea mai profundă boală este absenţa comuniunii cu Dumnezeu”

”Cea mai profundă boală este absența comuniunii cu Dumnezeu”, transmite Sfântul Sinod în scrisoarea pastorală adresată tuturor credincioșilor din Patriarhia Română la începutul Postului Nașterii Domnului 2024.

Postul Crăciunului începe în data de 15 noiembrie și durează până în data de 24 decembrie. Este o tradiție ca membrii Sfântului Sinod să se adreseze clericilor, monahilor și credincioșilor în prima duminică din Post, pentru a transmite câteva îndemnuri duhovnicești și practice pentru întâmpinarea sărbătorii Nașterii după trup a Domnului nostru Iisus Hristos (25 decembrie), anunță Basilica.ro

Rugăciunea, postul, cumpătarea și milostenia nu sunt doar obligații morale ale creș­tinului, ci și metode și remedii prin care cultivăm, cu ajutorul harului dumnezeiesc, o viață fizică și spirituală sănătoasă, ne transmite Sfântul Sinod.

Anul acesta, Pastorala este inspirată și de tematica omagială și comemorativă a pastorației bolnavilor și a cinstirii sfinților vindecători, cu convingerea că Dumnezeu este „doctorul sufletelor și al trupurilor”.

Ierarhii români subliniază că prima suferință îndurată de om „a fost ieșirea din relația de armonie și apropiere cu Dumnezeu și alungarea din Rai, unde trăia în mijlocul unei creații pline de Duhul dumnezeiesc”.

Scrisoarea pastorală de aproximativ 5 pagini este și un semnal de alarmă că „cea mai profundă boală este absenţa comuniunii cu Dumnezeu”.

„Așadar, boala, suferința și moartea nu au fost create de Dumnezeu: «Dumnezeu nu a făcut moartea și nu se bucură de pieirea celor vii […], dar prin invidia diavolului moartea a intrat în lume» (Înțelepciunea lui Solomon 1, 13; 2, 24). Atât boala, cât și suferința sunt realități care pun în evidență slăbiciunea și fragilitatea omului separat sau înstrăinat de Creatorul său prin neascultare”, se precizează în Pastorală.

O altă idee centrală a Pastoralei este aceea că „Biserica se roagă pentru sănătate şi mântuire” și sunt reamintite faptul că persoanele bolnave primesc ocrotire de la  Sfânta Marie  și de la sfinții care au primit darul vindecării de la Dumnezeu.

Hristos, medicament, și Sfânta Euharistie, leac

„Hristos Însuși este medicament, iar Sfânta Euharistie este leac pentru tămăduirea sufletului și a trupului, spre iertarea păcatelor și viața de veci (cf. Ioan 6, )”.

Ierarhii români îndeamnă clericii și credincioșii să folosească perioada de post ca „prilej pentru a înmulți dragostea și mila creștine” și să organizeze colecte la nivelul parohiilor și mănăstirilor pentru a veni în ajutorul celor defavorizați.

„Acestea vor fi distribuite celor aflați în suferință și în lipsuri, familiilor defavorizate, cu mulți copii, bătrânilor și persoanelor singure, fără copii sau rude, cu precădere celor care locuiesc în mediul rural”, se transmite prin Pastorala Sfântului Sinod.