Postul intermitent ar putea preveni diabetul?

Publicat: 02 nov. 2024, 08:08, de Nitulescu Gabriel, în Food , ? cititori
Postul intermitent ar putea preveni diabetul?

Rezultatele unui nou studiu, publicat în Annals of Internal Medicine, indică faptul că postul intermitent ar putea juca un rol major în prevenirea diabetului de tip 2.

Cum poate postul intermitent să prevină diabetul de tip 2 ?

Cercetătorii au descoperit că limitarea consumului de alimente la o fereastră zilnică de 10 ore îmbunătățește markeri importanți într-o serie de probleme de sănătate, inclusiv sindromul metabolic, un grup de afecțiuni asociate cu boli de inimă, accident vascular cerebral și diabet de tip 2.

Studiul, realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Școala de Medicină din San Diego, în colaborare cu Institutul Salk, a constatat că o formă de post intermitent, numită mâncare limitată în timp, ar putea îmbunătăți sănătatea persoanelor cu sindrom metabolic și prediabet. Rezultatele au demonstrat îmbunătățiri semnificative ale markerilor-cheie ai sănătății cardiometabolice, inclusiv zahărul din sânge și colesterolul.

Reangajăm înțelepciunea naturală a corpului și valorificăm ritmurile circadiene

„Corpul nostru procesează, de fapt, zaharurile și grăsimile în mod foarte diferit, în funcție de momentul zilei”, a spus dr. Satchidananda Panda, coautor corespondent al studiului și profesor la Institutul Salk. „În alimentația cu restricții de timp, reangajăm înțelepciunea naturală a corpului și valorificăm ritmurile circadiene zilnice pentru a restabili metabolismul și a îmbunătăți sănătatea.”

Ritmurile circadiene sunt ciclurile de 24 de ore ale proceselor biologice care afectează aproape fiecare celulă din organism. Echipa de cercetare consideră că modelele de alimentație neregulate pot perturba acest sistem și pot induce simptome ale sindromului metabolic, inclusiv creșterea grăsimii abdominale și a colesterolului sau a trigliceridelor anormale.

Rezultatele au arătat, de asemenea, că grupul care a consumat alimente cu restricții de timp a experimentat o reducere a greutății corporale, a indicelui de masă corporală (IMC) și a grăsimii din trunchiul abdominal, un tip de grăsime strâns legat de bolile metabolice. Este important că participanții nu au experimentat nicio pierdere semnificativă a masei musculare, ceea ce este adesea o preocupare legată de pierderea în greutate.

Echipa consideră că studiul susține cazul alimentației cu restricții de timp ca fiind o intervenție practică, cu costuri reduse, pentru a îmbunătăți sănătatea cardiometabolică. Cu toate acestea, ei subliniază faptul că sunt necesare studii suplimentare pe termen lung pentru a determina dacă alimentația limitată în timp poate susține aceste beneficii și, în cele din urmă, poate reduce riscul de boli cronice.

„Este o nevoie urgentă de opțiuni de tratament mai eficiente, care să fie accesibile, accesibile și durabile”, a spus dr. Taub. „Cercetarea noastră demonstrează că intervențiile în stilul de viață, cum ar fi alimentația limitată în timp, pot avea un impact semnificativ asupra traiectoriei sănătății generale a unei persoane.”

Tipuri de post

  • Alimentația cu restricții de timp: Aceasta implică post în fiecare zi, timp de 12 ore sau mai mult și mâncarea în orele rămase. Un exemplu popular este metoda 16:8, care include un post zilnic de 16 ore și o fereastră de mâncare de 8 ore.
  • Dieta 5:2: Aceasta presupune să mănânci în mod normal 5 zile pe săptămână și apoi să restricționezi aportul de calorii la 500-600 în restul de 2 zile.
  • Eat Stop Eat: Acest lucru necesită un post de 24 de ore o dată sau de două ori pe săptămână.
  • Post în zile alternative: Scopul acestei diete este să postești în fiecare două zile.
  • Dieta Warrior: Scopul acestei diete este de a consuma cantități mici de fructe și legume crude în timpul zilei și apoi de a mânca o masă copioasă noaptea.

Cum poate industria alimentară să susțină postul intermitent ?

Postul intermitent este o tendință în creștere, oameni precum regretatul doctor Michael Mosley susținându-l.

„Eram supraponderal, aveam hipertensiune, aveam glicemie crescută și mi s-a spus că sunt diabetic de tip 2”, a spus Mosely. „Am fost introdusă în ideea postului intermitent de către un specialist în neuroștiință de vârf la nivel mondial – am slăbit nouă kilograme, zahărul din sânge a revenit la normal, colesterolul din sânge a scăzut, grăsimile din sânge și tensiunea arterială. Și toate acestea au contribuit la schimbarea vieții mele.”

Totuși, dr. Mosely a subliniat rapid că, de fapt, „contează ce mănânci, la fel de mult cât contează când mănânci”, și aici intervine industria alimentară și a băuturilor.

Brandurile au posibilitatea de a crea planuri de masă pentru cei care adoptă postul intermitent, în special pentru cei care urmează dieta 5:2, care implică o numărare atentă a caloriilor în zilele de post. Există o oportunitate excelentă de a dezvolta produse noi, care oferă nutrienții esențiali necesari, inclusiv proteine ​​și fibre.

„Când nu ții post, este important să mănânci o dietă sănătoasă și variată, care este bună pentru organismul tău”, spune Christina Vetter de la brandul de sănătate intestinală, Zoe. „Sursele de înaltă calitate de fibre și proteine ​​vă pot ajuta să vă simțiți mai plini pentru mai mult timp.”

Ce este diabetul ?

Diabetul este o boală cronică, metabolică, caracterizată prin niveluri crescute de glucoză din sânge (sau zahăr din sânge). Această creștere a zahărului din sânge poate duce, în timp, la leziuni grave ale inimii, vaselor de sânge, ochilor, rinichilor și sistemului nervos.

Există două tipuri de diabet, tipul 1 și tipul 2.

  • Diabetul de tip 1, cunoscut odată sub numele de diabet juvenil sau diabet insulino-dependent, este o afecțiune cronică în care pancreasul produce puțin sau deloc insulină de la sine.
  • Diabetul de tip 2 este cea mai frecventă formă de diabet și apare atunci când organismul devine rezistent la insulină sau nu produce suficientă insulină. Prevalența diabetului de tip 2 a crescut dramatic în ultimele trei decenii.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), aproximativ 422 de milioane de oameni din întreaga lume au diabet, majoritatea trăind în țări cu venituri mici și medii. Aproximativ 1,5 milioane de decese sunt direct atribuite diabetului în fiecare an.

Sursa: Alimentația cu restricții de timp la adulții cu sindrom metabolic: un studiu controlat randomizat
Publicat online: 1 octombrie 2024, DOI: 10.7326/M24-0859, Autori: Emily NC Manoogian, PhD, Michael J Wilkinson, MD, Monica O’Neal, BS, et al.