Postul intermitent și efectele neașteptate asupra părului
Postul intermitent ar putea avea efecte mai puțin dorite, în special asupra părului. Cercetătorii de la Universitatea Zheijang din China au demonstrat, atât la șoareci, cât și la oameni, că această restricție alimentară încetinește semnificativ creșterea părului.
Rezultatele cercetătorilor chinezi au fost publicate în numărul din decembrie 2024 al revistei Cell.
Pentru a demonstra că postul intermitent ar putea avea un impact asupra creșterii părului, cercetătorii au ”bărbierit” șoarecii și apoi i-au supus la două tipuri de restricții alimentare : post 16 ore și post total o dată la două zile. Un alt grup de rozătoare au beneficiat de o dietă obișnuită. După 30 de zile, cercetătorii au observat că șoarecii hrăniți normal și-au recăpătat părul în cea mai mare parte. În schimb, șoarecilor din grupele cu post intermitent nu le-a crescut părul. Și, din păcate, părul nu a crescut complet nici după trei luni de la acest experiment.
Cercetătorii chinezi au analizat urmările postului intermitent și în cazul a 49 de adulți sănătoși. Unii participanți au făcut un post de 18 ore în fiecare zi, timp ce 10 zile. Și la adulți, creșterea părului s-a încetinit cu aproximativ 18%, comparativ cu adulții care au mâncat normal.
Explicații
Potrivit Sciences et Avenir, regenerarea părului are loc în a treia fază a ciclului de viață a părului. În această fază, numită telogen, părul vechi cade, iar apoi este înlocuit cu un nou folicul de păr, care va produce un fir de păr nou, în prima fază, numit anagen. Acest lucru necesită activarea unei celule stem foliculare. Activarea acestor celule stem depinde parțial de mediul său celular, care se poate modifica în funcție de fiziologia individului.
Cu toate acestea, dieta poate provoca modificări fiziologice și, prin urmare, are un impact asupra activării acestor celule stem foliculare. Autorii studiului au demonstrat că aceste două tipuri de restricții alimentare (post pentru câteva ore și post din două în două zile) au dus la eliberarea de acizi grași de către celulele adipoase ale pielii. Pentru că, supus stresului cauzat de lipsa hranei, metabolismul se adaptează prin arderea mai multor depozite de grăsime. Dar o parte din aceste grăsimi se acumulează apoi în jurul celulelor stem foliculare, modificându-le mediul.
Această acumulare de acizi grași a dus la creșterea stresului oxidativ în aceste celule stem, provocând moartea în continuare a celulelor. Dar această pierdere de celule de păr nu este inevitabilă. Autorii acestui studiu au reușit să o evite prin creșterea apărării antioxidante a acestor celule. ”Este important de menționat că îmbunătățirea capacităților antioxidante ale celulelor stem foliculare poate reduce semnificativ efectul inhibitor al postului intermitent asupra regenerării foliculilor, ceea ce ar face posibilă găsirea unor modalități de a evita acest impact asupra recreșterii părului uman”, spun autorii studiului.
Pe de altă parte, sunt numeroase studii, ce-i drept pe animale, care susțin că postul intermitent ar proteja inima și astfel ar reduce riscul de boli metabolice.