Postul Sfintei Marii, timp de rugăciune și milostivenie

Publicat: 01 aug. 2023, 08:25, de Magda Marincovici, în ESENȚIAL , ? cititori
Postul Sfintei Marii, timp de rugăciune și milostivenie

Între 1 și 15 august, pentru credincioșii ortodocși este Postul Sfintei Marii sau Sântămăriei, o perioadă de pregătire pentru sărbătoarea ”Adormirea Maicii Domnului”, din 15 august.

”Această perioadă de post a fost fixată în secolul al V-lea când s-a dezvoltat cultul Maicii Domnului. La început durata postului era diferită: cei din Antiohia posteau o zi, în vreme ce la Ierusalim acest post ținea opt zile. Existau și creștini care posteau toată luna august, în vreme ce alții posteau în luna septembrie.

Uniformizarea datei și a duratei postului a avut loc în secolul al XII-lea, la sinodul de la  Constantinopol în anul 1166, condus de patriarhul ecumenic Luca Crysoverghis”, transmite Basilica.ro

Un buchet de trei sărbători

Postul Sfintei Marii este o perioadă pregătitoare pentru întâmpinarea a două mari praznice din luna august: Schimbarea la Fată (6 august) si Adormirea Maicii Domnul (15 august),

Sfântul Simeon al Tesalonicului spune: ”Postul din august a fost stabilit în cinstea Maicii lui Dumnezeu Cuvântul, care știind mai dinainte momentul plecării ei din această lume, s-a nevoit ascetic și a postit mai mult pentru noi, pentru că ea era binecuvântată și sfântă, și nu avea nevoie de post. Așadar, ea s-a rugat special pentru noi înainte să fie mutată din această lume în viața vesnică, unde sufletul ei s-a unit prin Duhul Sfânt cu Fiul ei. De aceea, noi trebuie mereu să postim și să ne rugăm ei, imitând viața ei, și rugând-o să se roage pentru noi. Unii spun că acest post a fost instituit pentru două sărbători: Schimbarea la față a Domnului și Adormirea Maicii Domnului. Eu zic că este bine să ne amintim de aceste două sărbători, una care ne dă lumină, și una care este milostivă pentru noi”.

La cele două sărbători, se adaugă și cea din data de 29 august, când se celebrează Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. ”Aceste trei sărbători din luna august formează un triptic, un buchet de trei sărbători, care au o legătură duhovnicească referitoare la sfârșitul lumii, la a doua venire a Mântuitorului Iisus Hristos și la Judecata de Apoi (Doxologia.ro).

În Postul Sfintei Marii creștinii sunt îndemnați să se abțină de la carne și produse de carne. De asemenea, marțea si joia se mănâncă numai legume fierte fără ulei, iar sâmbăta și duminica, este dezlegare la ulei si vin. În Postul Sfintei Marii este dezlegare la pește în ziua de 6 august când se celebrează Schimbarea la față a Domnului.

Regina păcii

Dar mai presus, Patriarhul Daniel ne reamintește că Postul Sfintei Marii este un timp al rugăciunii.  

În postul Adormirii Maicii Domnului suntem chemați să înmulțim rugăciunile către Maica Domnului și să ne împărtășim cu Trupul și Sângele Domnului nostru Iisus Hristos. De altfel, noi căutăm prin acest post să ne apropiem duhovnicește prin Sfânta Fecioara Maria de Mântuitorul. Într-o cântare se spune: „Văzându-te pe tine, vedem pe Cel ce S-a născut din tine” (Doxologia.ro).

Potrivit tradiției, dacă femeile însărcinate țin Postul Sfintei Marii se vor bucura de o naștere mai ușoară. În acest timp de post, sunt primenite mormintele și se fac pomeni pentru apropiații trecuți la cele veșnice. De asemenea, creștinilor li se recomandă să fie milostivi, să evite certurile, să nu poartă dușmănie și să se elibereze de păcate prin spovadă.

Creștinii catolici întâmpină solemnitatea Adormirea Maicii Domnului printr-o novenă, constând într-o serie de  rugăciuni speciale evocatoare ale Fecioarei Maria, cu precădere în acest an ca Regină a păcii.