Poveste de succes: Cum s-au integrat copiii migranți într-un oraş din sudul Bulgariei
Comunitatea locală din Haskovo, oraş din sudul Bulgariei, a adoptat practici de integrare a migranţilor şi în special a copiilor migranţi. Acest lucru a reieşit în timpul unei discuţii despre migraţia din ţări terţe către UE, la care a luat cuvântul şefa inspectoratului local de învăţământ, Vesselina Pavlitova.
Dezbaterea a fost cea de-a şaptea dintr-o serie de forumuri organizate în toată ţara de BTA în cadrul proiectului său Bulgarian Voices for Europe, implementat cu sprijinul Parlamentului European. La forumul de la Haskovo au participat membri ai Parlamentului European, oficiali ai guvernului central şi local şi membri ai comunităţii locale. Copiii migranţi din Haskovo au început să meargă la şcoală împreună cu copiii locali, iar acest lucru a fost o poveste de succes, a declarat Pavlitova. Pentru ca acest proces să se desfăşoare fără probleme, experţii au lucrat pentru a-i motiva pe părinţii migranţilor şi pe localnici.
În acelaşi timp, în ultimii patru ani au fost organizate peste zece stagii de lucru pentru experţii locali, pentru ca aceştia să-şi îmbunătăţească abilităţile de lucru cu migranţii.
„Am văzut copii sirieni care dansează surprinzător de bine dansuri bulgăreşti”
Primarul Stanislav Decev a declarat că Haskovo a crescut ca oraş în secolul al XX-lea datorită migraţiei, războaielor şi persecuţiilor împotriva bulgarilor, care au adus aici oameni din întreaga zonă a Balcanilor.
Integrarea migranţilor a adus un plus de diversitate în comunitatea locală, a declarat şefa învăţământului local. Copiii migranţi sunt îndemnaţi să le arate şi să le povestească colegilor de clasă despre cultura şi tradiţiile lor şi sunt încurajaţi să îmbrăţişeze cultura locală. ‘‘Am văzut copii sirieni care dansează surprinzător de bine dansuri bulgăreşti. Unii devin foarte repede cunoscători ai limbii bulgare, obţin rezultate foarte bune la examenele de după clasa a 7-a şi continuă să studieze la licee la care se intră foarte greu. De asemenea, primii copii migranţi care au învăţat limba bulgară îi ajută acum pe noii migranţi să interacţioneze cu autorităţile bulgare’‘, a declarat Pavlitova.
Directorul centrului local pentru migranţi, Slavcho Ianev, este de acord că toată lumea este impresionată de progresele rapide pe care le fac copiii migranţi în ceea ce priveşte cunoaşterea limbii bulgare. În prezent, 22 de copii migranţi studiază în şcolile locale, a adăugat el. Potrivit agerpres.ro, Ianev spunes, totuşi, că profilul migranţilor din centru s-a schimbat. În timp ce în 2015-2016 erau multe familii printre ei, acum marea majoritate sunt tineri singuri al căror scop final sunt economiile dezvoltate ale Europei.