Povestea femeii-investigator, care a câștigat un important premiu al presei. Câte mesaje de ură primea pe oră
Jurnalista filipineză de investigaţii, Maria Ressa, a fost desemnată câştigătoarea Premiului mondial pentru libertatea presei UNESCO/Guillermo Cano în 2021.
Ressa a fost propusă la recomandarea unui juriu internaţional format din profesionişti din mass-media, după cum a anunţat organizaţia cu sediul la Paris, potrivit AFP. Ceremonia de înmânare a premiului, în valoare de 25.000 de dolari şi numit după numele unui jurnalist columbian asasinat în 1986, va fi difuzată online pe 2 mai din Windhoek, Namibia.
Investigaţiile efectuate de Maria Ressa, în vârstă de 57 de ani, directoarea media online Rappler, au dus în ultimii ani la numeroase dispute legale, ameninţări şi agresiuni cibernetice, aminteşte Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).
A dus o luptă infailibilă
Această fostă jurnalistă de investigaţie a CNN pentru Asia de Sud-Est, implicată în apărarea libertăţii presei, ”a fost arestată pentru presupuse infracţiuni legate de exercitarea profesiei sale”, în timp ce ”primea în medie peste 90 de mesaje de ură pe oră pe Facebook ”, precizează UNESCO.
”Lupta infailibilă a Mariei Ressa pentru libertatea de expresie este un exemplu pentru mulţi jurnalişti din întreaga lume”, a declarat preşedintele juriului internaţional pentru Premiu, Marilu Mastrogiovanni. ”Cazul său este emblematic pentru tendinţele globale care reprezintă o ameninţare reală pentru libertatea presei şi, prin urmare, pentru democraţie”, a adăugat această jurnalistă de investigaţie italiană, potrivit unui comunicat al UNESCO.
În perioada 29 aprilie – 3 mai, UNESCO organizează la Windhoek o ”conferinţă a Zilei mondiale a libertăţii presei” (marcată pe 3 mai), care ar urma să fie ”ocazia pentru jurnalişti profesionişti şi alţi actori din sectorul media să solicite măsuri urgente pentru a face faţă ameninţărilor la adresa presei independente şi locale din întreaga lume, agravate de pandemia de COVID -19”.