Povestea lui Nicolae Ciuleac, patronul Carniprod: De la dezastru în 2018, la tranzacția cu Scandia
În 2018, când a fost declarată pesta porcină africană în fermele deținute de Carniprod la Tulcea, boală din cauza căreia au fost sacrificate efective de 49.000 de porci, nimeni nu se mai gândea că afacerea își va mai reveni vreodată. Poate nici chiar Nicolae Ciuleac, acționarul majoritar al producătorului de mezeluri.
Minunea s-a produs, însă. Din mers, Ciuleac a renunțat la ferme și a mers mai departe cu procesarea, iar, astăzi, a reușit să finalizeze o tranzație de câteva milioane bune de euro cu un jucător de top: Scandia Sibiu.
O tranzacție de care se vorbea de ceva vreme în piață și pe care o aștepta toată lumea. Dincolo de sumele puse în joc – circa 7 milioane de euro, potrivit informațiilor obținute de Ziarul Puterea, un lucru este clar: le-a luat ceva timp celor de la Scandia să finalizeze afacerea. ‘’După 8 luni de muncă, eforturi, ambiție și consecvență se finalizează”, recunoaște Andrei Ursulescu, CEO Scandia Food.
Miercuri, grupul Scandia Food a anunțat oficial preluarea Carniprod, unul dintre cei mai mari procesatori de carne pe plan local, prin intermediul Agra’s Alba lulia, achiziție care va permite extinderea capacității de producție și procesare a cărnii cu până la 40 tone/zi.
Agra’s se va implica în procesul de management al Carniprod alături de membrii echipei actuale și va susține dezvoltarea business-ului, prin expertiza de peste 20 de ani pe piața internă, se arată în comunicarea Scandia.
Ce a preluat Scandia? O fabrică în județul Tulcea, 8 magazine fixe, 3 magazine mobile și 3 magazine de tip fast-food, un business cu peste 280 de angajați, în total.
2018, anul dezastrului
Anul 2018 constituie un punct de cotitură în istoria Carniprod, toate planurile firmei fiind date peste cap de focarul de pestă porcină africană descoperit în fermele proprii. Circa 49.000 de porci sacrificați, sute de tone de carne și preparate din carne distruse, parteneri pierduți, 200 de locuri de muncă desființate, aceasta este imaginea de ansamblu a ceea ce s-a întâmplat atunci. Pagubele au fost enorme, undeva la circa 8 milioane euro, fiind acoperite doar partial de despăgubirile primite de la stat.
Aproape trei decenii de activitate
Este, însă, momentul deciziilor radicale pentru Carniprod. De acum, activitatea se va axa pe procesare, materia primă fiind adusă, în principal, din import, după închiderea fermelor proprii. Afacerile încep să-și revină încet-încet, numai că vine o altă perioadă dificilă: pandemia, urmată apoi de scumpirile la energie și combustibili, creșterile de prețuri în lanț, majorările de salarii și multe altele, care n-au mai putut fi ținute sub control. Suficiente motive, însă, pentru acționarii Carniprod să ia decizia de vânzare. Anul 2022 se încheie cu o cifră de afaceri de circa 16 miliaone euro și datorii de 200.000 euro, oarecum sub așteptările acționarilor.
Dacă ne uităm în istoricul firmei, cel mai bun an din istoria Carniprod este 2008, cu o cifră de afaceri de 107 milioane lei și un profit de 12,7 milioane lei, la un nivel al datoriilor de 13 milioane lei. În anii următori, afacerile au mai scăzut, până prin 2017, când se revine pe creștere – cifră de afaceri de 80,9 milioane lei, profit net de 5,3 milioane lei și datorii de 12 milioane lei, în condițiile în care era în derulare un program de investiții de circa 4 milioane euro în fermele de porci. Pesta porcină africană pune frână definitiv, însă, planurilor de dezvoltare pe această latură a business-ului.
Firma Carniprod este înființată în 1993 de Nicolae Ciuleac, – care se întoarce din Austria, unde fugise pe vremea lui Ceaușescu – alături de alți patru asociați cu experiență în industria cărnii, după ani buni de muncă la Tabco Campofrio, un producător important de mezeluri la acea vreme care avea fabrică la Tulcea.
Afacerea crește treptat, apar fermele de porci, procesarea, rețeaua de magazine, în total fiind vorba de investiții de circa 20 milioane euro de-a lungul anilor, din care o parte importantă provine din fonduri europene.
În ciuda problemelor apărute din cauza pestei porcine africane, Carniprod rămâne un business atractiv pentru marii jucători din piață, dovadă fiind și interesul Scandia.
La momentul preluării de către Scandia Food, acționarii Carniprod erau Ciuleac Nicolae (56%), Da’Ros Antonio (15%), Vasilescu Zamfir Octavian Laris (15%), Nicolescu Maria Vally (9%), Lungu Luminita (5%).
Cine este Scandia Food
Scandia Food este unul dintre cele mai importante business-uri din industria alimentară din România, cu șase unități de producție și peste 1.000 de salariați. Compania acoperă mai multe segmente de piață: conserve pe bază din carne, conserve de peşte, conserve pe bază de legume, zacuscă, murături, snacks-uri sărate, dulciuri., produse congelate și mezeluri, odată cu preluarea procesatorului de carne Agra’s din Alba Iulia, în 2021.
Printre mărcile deținute de Scandia se numără Scandia Sibiu, Bucegi, Sadu, Lotka, Navodul Plin, Tapas, Rotina, Roua, Sunset Nuts sau Yummy Snacks.
Citeste si Afacerea fostului latifundiar Adrian Porumboiu care are succes și astăzi