Povestea lui Paul Alexander, americanul care a trăit 7 decenii într-un „plămân de fier”
Paul Alexander, cunoscut sub numele de „Polio Paul” a trăit într-un „plămân de fier” timp de 70 de ani, fiind un supraviețuitor al poliomielitei. El s-a stins, în urmă cu câteva zile, la vârsta de 78 de ani.
Paul a contractat boala virală în vara anului 1952, când avea șase ani, iar de atunci a rămas paralizat de la gât în jos toată viața.
Când s-a îmbolnăvit, Paul a fost dus de urgență la un spital din Texas, unde s-a trezit în interiorul unui cilindru metalic în care avea să-și petreacă toată viața.
„Paul Alexander, „omul din plămânul de fier”, a murit luni, 11 martie”, a anunțat Christopher Ulmer, fondatorul unei organizații de susținere a persoanelor cu dizabilități și youtuber, pe pagina dedicată lui Paul de pe platforma de strângere de fonduri GoFundMe.
„După ce a supraviețuit poliomielitei în copilărie, a trăit peste 70 de ani într-un plămân de fier. În acest timp, Paul a mers la facultate, a devenit avocat și autor publicat. Povestea lui a făcut înconjurul lumii, motivând oameni din întreaga lume. Paul a fost un model incredibil care va continua să fie amintit”, a mai notat Christopher Ulmer.
Cum trăia Paul Alexander
Paul Alexander avea voie să părăsească „plămânul de fier” doar pentru câteva ore pe zi. Cu ajutorul unui bețișor de plastic, el putea să atingă tastatura și să comunice astfel cu oamenii.
În ultimii ani, starea lui s-a deteriorat, după ce a dezvoltat o infecție respiratorie persistentă și avea dureri la picioare de fiecare dată când făcea o mișcare.
În martie 2023, Paul Alexander a fost declarat de către Guinness World Records cel mai longeviv pacient din istorie care a trăit într-un „plămân de fier”.
Paul Alexander s-a născut pe 30 ianuarie 1946, în Dallas, Texas, acolo unde a trăit toată viața. Paul a contractat boala în 1952, când SUA a traversat cea mai gravă epidemie de poliomielită din istorie, cu aproape 58.000 de cazuri, copii, în principal.
Ce este poliomielita
Poliomielita este o boală gravă, în care sunt afectați atacă neuronii motori din măduva spinării, ceea ce afectează comunicarea între sistemul nervos central și mușchi, astfel că pacienții nu mai pot respira singuri.
După diagnosticare, Paul a suferit o traheotomie, fiind plasat într-un ventilator de fier („plămânul din fier”) pentru a putea supraviețui. Dispozitivul a fost inventat în 1928 și a fost utilizat până în anii 1960. Deși între timp au apărut și alte dispozitive mai moderne și mai ușor de utilizat, Paul a continuat să folosească „plămânul din fier” cu care se obișnuise. Pentru scurte perioade de timp Paul putea să respire și în afara ventilatorului.