Povestea neștiută a lui Ion Cantacuzino creatorul Institutului de Vaccinuri

Publicat: 26 nov. 2022, 07:00, de Eliza Popa, în Sănătate , ? cititori
Povestea neștiută a lui Ion Cantacuzino creatorul Institutului de Vaccinuri

Ion Cantacuzino este omul căruia nu numai țara noastră îi datorează multe. Datorită lui, România a fost a doua țară din lume, după Franța, care a introdus în 1926 vaccinul BCG (“Bacilul Calmette-Guérin”) pentru vaccinarea profilactică a nou-născuților împotriva tuberculozei. Povestea neștiută a lui Ion Cantacuzino creatorul Institutului de Seruri și Vaccinuri.

Medicul Cantacuzino – întemeietorul Institutului de Seruri și Vaccinuri – a înființat primele laboratoare regionale de bacteriologie și igienă din țară care au început să prepare, în 1904, serul antistreptococic și serul antidizenteric, și a devenit cunoscut ca un propovăduitor al regulilor de igienă, făcând personal vizite la locuinţele bolnavilor pentru a controla condiţiile sanitare.

Totodată el este cel care a pus bazele unui sistem public de sănătate, după modelul sistemelor din ţările occidentale. O parte dintre principiile de organizare şi funcţionare pe care a reușit să le implementeze în sistemul de sănătate se regăsesc şi astăzi în legislaţie.

Nu în ultimul rând, a fost artizanul Legii sanitare din 1910, care i-a purtat numele.

Povestea neștiută a lui Ion Cantacuzino. A „urmat” ştiinţe ale naturii, filosofie şi medicină

Ion Cantacuzino s-a născut în data de 25 noiembrie 1863, în Bucureşti. Medic şi microbiolog, el a fost fondatorul şcolii româneşti de imunologie şi patologie experimentală. Profesor universitar şi membru al Academiei Române, Cantacuzino a studiat la Paris, urmând cursurile a trei facultăţi: ştiinţe ale naturii, filosofie şi medicină.

În 1895 a obținut titlul de doctor în medicină cu teza: “Cercetări asupra modului de distrugere a vibrionului holeric în organism”. După terminarea studiilor a lucrat la Institutul Pasteur din Paris ca asistent al lui Ilia Mecinikov în domeniul mecanismelor imunitare ale organismului.

Când s-a întors în țară a fost numit profesor de medicină experimentală la Facultatea de Medicină din București (1901) și Director general al Serviciului Sanitar din România (1907). A înființat “Institutul de Seruri și Vaccinuri” (1921), care astăzi îi poartă numele: celebrul Institut Cantacuzino!

Nu mai punem la socoteală că a înființat și Laboratorul de “Medicină Experimentală” (1901) din cadrul Facultății de Medicină.

Ce este Metoda Cantacuzino. El a salvat Armata Română de holeră!

Ion Cantacuzino a desfășurat o bogată activitate de cercetare privind vibrionul holeric și vaccinarea antiholerică, imunizarea activă împotriva dizenteriei și febrei tifoide, etiologia și patologia scarlatinei. Începînd cu anul 1896 publică lucrări despre sistemele și funcțiile fagocitare în regnul animal și despre rolul fenomenelor electrofiziologice în mecanismele imunitare. Pe baza cercetărilor sale privind vibrionul holeric, Cantacuzino a pus la punct o metodă de vaccinare antiholerică, numită “Metoda Cantacuzino“, metodă folosită și astăzi în țările unde se mai semnalează cazuri de holeră, potrivit Rador.

Dacă nu știați, el este cel care a salvat Armata Română de la un veritabil dezastru, când, în 1913, în timpul celui de-al doilea Război Balcanic, trupele române au invadat Bulgaria. Deși au ocupat Cadrilaterul fără luptă, în rândul trupelor românești a izbucnit o epidemie de holeră. Numărul pierderilor de vieți omenești a fost limitat mulțumită lui Ion Cantacuzino, care s-a ocupat de imunizarea trupelor cu un vaccin. Pe care tot el îl descoperise.

Cantacuzino se află în curtea Institutului…

A fost membru titular al Academiei Române din anul 1925, membru în Comitetul de Igienă al Ligii Națiunilor, al societăților de Biologie, de Patologie Exotică și al Academiei de Științe din Paris. Numeroase universități i-au acordat titlul de Doctor Honoris Causa, Lyon (1922), Bruxelles (1924), Montpellier (1930), Atena (1932) și Bordeaux (1934).

Pasionat de muzică, profesorul obișnuia să cânte pentru familia sa și mergea frecvent la concerte,  fiind un apropiat al compozitorului Ionel Perlea, directorul Operei Române. Era, în acea epocă, cel mai mare colecționar de gravuri din țară.

Ion Cantacuzino a murit pe 14 ianuarie 1934, la vârsta de 71 de ani, la reședința sa din Piața Lahovary.

Și, mormântul său se află în clădirea Institului de Seruri și Vaccinuri pe care l-a creat și condus…

surse: http://www.saptamanamedicala.ro/articole/Ion-Ioan-Cantacuzino; https://www.spitalul-cantacuzino.ro/; mapn.ro; https://www.viata-medicala.ro/dosar/profesorul-cantacuzino-o-cariera-de-exceptie-21118