Povestea strănepoatei lui Lev Tolstoi care găzduiește refugiați ucraineni în Elveția

Publicat: 05 apr. 2022, 21:00, de Magda Marincovici, în Internațional , ? cititori
Povestea strănepoatei lui Lev Tolstoi care găzduiește refugiați ucraineni în Elveția

Invazia Ucrainei de țara natală a lui Lev Tolstoi a fost un șoc imens, a mărturisit Marta Albertini, strănepoata scriitorului rus, Agenției France Presse, marți. Despre strănepoata celebrului scriitor rus și cum aceasta ajută refugiați ucraineni relatează BFMTV.

A fost un șoc pentru Marta Albertini, care a obligat-o pe această doamnă în vârstă de 84 de ani să reacționeze. ”A fost instinctiv”, explică ea.

Marta Albertini împarte acum un apartament cu Anastasia Sheludko, care a fugit din Ucraina, împreună cu mama ei, într-o mică localitate alpină, Lens, nu departe de stațiunea extrem de elegantă Crans-Montana.

Marta Albertini a renunțat la fotografiile care atârnau pe pereții cabanei, dar a lăsat doar un portret mare al autorului volumelor ”Război și Pace” și ”Anna Karenina”.

El ar fi spus: ”Ce oroare, la ce am ajuns?” spune azi Marta Albertini.Tolstoi, care a cunoscut teribilul război al Crimeei și asediul Sevastopolului de la începutul anilor 1850, era un pacifist, amintește Marta Albertini.

Strănepoata lui Tolstoi, care a publicat anul trecut un volum despre femeile ilustre ale familiei, împarte sentimentul de indignare cu mai mulți membri din vasta sa familie, sentiment pe care și l-a făcut cunoscut într-o scrisoare adresată lui Putin.

”Am impresia că visez”

De ce? Pentru că suntem contra ororilor săvârșite, suntem contra invadării unei țări nevinovate, care dorește doar să-și apere granițele, spune ea, chiar dacă își imaginează că președintele rus a privit scrisorile sale și apoi le-a aruncat la gunoi. Cu toate acestea a trebuit să-și facă auzită vocea, pentru că Europa nu va mai fi niciodată cum a fost înainte, subliniază ea.

Lângă Marta, stă tânăra Anastasia a cărei lume s-a prăbușit în urmă cu câteva săptămâni. ”Este suprarealist”, spunea ea, ”uneori, am impresia că visez”. Tânăra, în vârstă de 24 de ani, a ajuns, împreună cu mama ei, la 13 martie, în zona montană a Elveției, la mai bine de o săptămână, după ce au fugit din orașul Mikolaiv din sudul Ucrainei, bombardat puternic de forțele ruse. Ele fac parte din cei 23.000 de ucraineni care au fost primiți în Elveția, din cei peste 4,2 milioane de persoane care au fugit din Ucraina de la izbucnirea invaziei ruse, la 24 februarie.

”Atât”

Anastasia Sheludko deja a început să-și refacă viața. Tânăra merge la Universitate nu departe de Lens. Ea a abandonat studiile de traducătoare și ”iată-mă din nou o aspirantă specialistă în informatică”, spune ea zâmbind. Dar zâmbetul se stinge rapid când își aduce aminte de viața sa de până acum, ”pașnică și normală”. Și apoi, te trezești în zori și aeroportul tău a fost bombardat la 5 dimineața, iar viața ta nu va mai fi niciodată la fel, povestește Anastasia.

Ea vorbește și despre cele zece zile cât a stat într-o pivniță înainte de a pleca spre Vest, lăsându-i în urmă pe fratele său mai mare și bunicii. Sosirea în Elveția  a fost ușurare și întâmpinarea a fost ”foarte călduroasă”.

”Am avut norocul să am acest apartament care mi-a permis să o fac (…) Atât”, spune simplu descendenta eminentului scriitor rus.