Poziția OMS față de controversele legate de redeschiderea stațiunilor de schi: Cât de mare este pericolul de transmitere
La nivel european s-au făcut scenarii pentru închiderea stațiunilor montane pe timp de iarnă din cauza riscului mare de transmitere a coronavirusului. Comisia Europeană nu va impune o directivă în acest sens, însă fiecare stat va trebui să-și gestioneze propria situație.
În pline dispute și controverse care au apărut pe marginea acestui subiect, Organizația Mondială a Sănătății intervine și semnalează care este riscul la care se supun oamenii dacă merg în vacanță la schi.
Conform OMS, transportul până în stațiuni și în interiorul stațiunilor este principalul factor de risc.
„Nu schiatul în sine e riscant. Oamenii nu se vor infecta când vor coborî pârtiile pe schiuri. Adevăratele probleme vor apărea în aeroporturi, în autocarele care duc și aduc turiștii din stațiuni, în telescaun. Așadar, nu cred că ar trebui să reducem discuția la schiat sau la sezonul de schi. Fiecare guvern trebuie să analizeze toate formele de adunare care presupun un număr mare de participanți sau care presupun mișcarea unei mase de oameni și să găsească o variantă de minimalizare a riscurilor”, a spus Michael Ryan, director executiv OMS.
La nivelul României nu a fost luată o decizie clară în acest sens.
La ultimul Consiliu European s-a discutat despre posibilitatea ca stațiunile de schi din Europa să fie închise pe perioada sezonului de iarnă. Nu s-a ajuns însă la nicio concluzie. Închiderea stațiunilor de schi pe perioada iernii ar afecta grav economiile multor țări europene. Mai multe state s-au împotrivit deciziei ca activitatea stațiunilor montante să fie suspendată pe perioada sezonului rece.