Prăbușirea lui Assad: Rusia pierde controlul în Siria. Turcia se pregătește pentru o ofensivă majoră
Prăbușirea regimului lui Bashar al-Assad marchează o pierdere strategică majoră pentru Rusia în Orientul Mijlociu.
În timp ce Kremlinul rămâne concentrat pe conflictul din Ucraina, influența sa în Siria este erodată rapid. Tăcerea lui Vladimir Putin cu privire la această criză dezvăluie priorități schimbate pentru Rusia și o repoziționare geopolitică semnificativă.
Assad în exil, Rusia în dificultate
Luni, în Rusia, a fost difuzată la televiziune reuniunea anuală a conducerii de vârf a Federației Ruse, unde au prezidat dictatorul Vladimir Putin și ministrul rus al apărării. Oficialii ruși au abordat diferite subiecte, de la NATO și războiul din Ucraina, până la credite ipotecare pentru armată.
O problemă a primit însă puțină atenție, și anume situația din Siria, unde Federația Rusă a menținut o prezență militară de ani de zile. The New York Times a atras atenția asupra acestui lucru . Președintele rus nu a făcut încă declarații publice despre prăbușirea aliatului său, Bashar al-Assad.
„Tăcerea subliniază incertitudinea cu privire la viitorul bazelor militare ruse din Siria – și faptul că războiul din Ucraina a devenit prioritatea de vârf a Kremlinului”, scrie publicația.
Căderea regimului Assad este un subiect sensibil pentru Moscova, potrivit lui Anton Mardasov, un analist militar din Moscova, specializat în Orientul Mijlociu.
Răsturnarea dictatorului sirian poate fi un eșec și mai mare pentru eforturile lui Putin de a „reanima Rusia ca putere mondială”. Potrivit expertului, cel mai bun scenariu pentru Federația Rusă ar putea fi reducerea prezenței militare la baza aeriană Khmeimim și la baza navală Tartus din Marea Mediterană. Acest lucru ar permite Moscovei să mențină doar un puunct de alimentare cu combustibil și un punct de transbordare pentru activități militare limitate acolo și în Africa.
Dar acest scenariu nu ar fi în concordanță cu ambițiile anterioare, mai mari ale lui Putin pentru o demonstrație de forță în apropierea NATO. În 2021, bombardiere rusești cu capacitate nucleară au efectuat zboruri de antrenament din Siria, un semnal că președintele rus considera prezența sa militară în această țară ca un bastion în conflictul său global cu Occidentul.
Ucraina: Miza principală a Kremlinului
Într-un discurs recent, Vladimir Putin a subliniat că trupele ruse dețin inițiativa strategică în Ucraina. Mobilizarea continuă fără întreruperi, iar Kremlinul își concentrează toate resursele pe acest front. Prioritatea evidentă a Kremlinului este consolidarea poziției sale în Ucraina, sacrificând influența în alte regiuni.
Putin pare să mizeze pe o eventuală schimbare a peisajului politic occidental. Revenirea unor lideri americani sceptici față de sprijinirea Ucrainei, precum Donald Trump, alimentează speranțele Kremlinului că presiunea occidentală ar putea scădea.
Turcia se pregătește pentru o ofensivă majoră în Siria
Pe măsură ce Rusia își reduce implicarea, Turcia își consolidează prezența militară la granița cu Siria.
Turcia și aliații săi își întăresc forțele de-a lungul graniței cu Siria, ceea ce provoacă îngrijorare în Statele Unite. Există posibilitatea ca Ankara să se pregătească pentru o operațiune militară la scară largă, au declarat oficiali americani de rang înalt, într-un comentariu exclusiv pentru The Wall Street Journal.
Forțele turce includ luptători rebeli, comandouri turcești și o mare cantitate de artilerie. Aceștia sunt concentrați în apropierea orașului Ain el-Arab.