Praf saharian înainte de Paște: când ajunge și ce trebuie să facem

Publicat: 14 apr. 2025, 13:49, de Alice Călin, în METEO , ? cititori
Praf saharian înainte de Paște: când ajunge și ce trebuie să facem
Sursa foto: freepik.com

Un nou val de praf saharian ajunge în România înainte de Paște, avertizează Administrația Națională de Meteorologie. Conform prognozelor, particulele de nisip din Africa de Nord vor traversa sudul și centrul țării în următoarele zile, afectând vizibilitatea și calitatea aerului.

Zonele afectate și recomandările specialiștilor

Potrivit ANM, praful saharian va ajunge în România începând de luni, 14 aprilie 2025, și va persista până vineri, 18 aprilie. Fenomenul va fi mai vizibil în zonele din sudul și centrul țării, în special în București, Oltenia, Muntenia, sudul Transilvaniei și sud-estul Moldovei.

Nisipul saharian este transportat de mase de aer cald din nordul Africii și poate rămâne în atmosferă timp de câteva zile, în funcție de condițiile meteorologice. În combinație cu precipitațiile, particulele pot duce la apariția fenomenului de „ploaie cu noroi”.

Medicii și autoritățile recomandă, în aceste perioade, evitarea activităților în aer liber și limitarea expunerii la praf pentru copii și vârstnici. Cele mai afectate sunt persoanele cu afecțiuni respiratorii.

Praf saharian înainte de Paște:  ce cred românii

În spațiul online românesc, fenomenele precum praful saharian au fost adesea subiecte ale teoriilor conspiraționiste. Acestea sunt alimentate de lipsa de informare și de lipsa de educație digitală, care predispune oamenii către știri false și teorii neverificate.

Una dintre cele mai răspândite teorii ale conspirației este ideea că avioanele comerciale ar elibera intenționat substanțe toxice în atmosferă pentru a ne otrăvi. Adepții acestor teorii afirmă adesea că praful saharian este toxic și ascunde metale grele, deși dovezile științifice nu atestă acest lucru. Alții susțin, tot fără nicio dovadă, că aceste episoade de praf saharian ar fi parte dintr-un experiment climatic controlat.

În realitate, fenomenul de transport atmosferic al prafului din Sahara este bine documentat științific. Acesta nu este influențat în niciun fel de acțiuni umane, ci de curenți atmosferici naturali. Potrivit Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), astfel de episoade afectează periodic sudul Europei, inclusiv România.