Praful saharian peste România. Ce spun meteorologii și medicii
Praful saharian a revenit, marți, în țara noastră și persistă până joi, anunță Administrația Națională de Meteorologie. Medicul Beatrice Mahler avertizează că acest praf pătrunde ușor în plămâni și provoacă iritații locale.
Mașinile, străzile, acoperișurile au fost acoperite cu un strat fin de praf saharian care a revenit la primele ore ale dimineții. Proprietarii de mașini au fost nevoiți să-și curețe mașinile. De asemenea, proprietarii de magazine au trecut la spălarea vitrinelor.
Problema este că acest praf este încărcat cu particule fine ce pătrund în plămâni.
”Fiind particule foarte fine, ele au posibilittea să pătrundă în căile respiratorii și să producă iritație locală. Cele mai vulnerabile sunt persoanele cunoscute deja cu afecțiuni respiratorii și cărora în moment autoritățile le recomandă să nu iasă din casă dacă se poate și să aibă medicație de rezervă”, subliniază medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta”.
Vestea bună
Potrivit specialiștilor Administrației Naționale de Meteorologie, începând din această după-amiază, masa de aer încărcată cu particule de praf saharian se va deplasa spre nord-est și se va îndepărta de țară.
Valul de praf saharian a afectat Grecia și o ceață galben-portocalie a ajuns în mai multe regiuni, inclusiv la Atena. În Grecia este cel mai grav astfel de episod din ultimii șase ani.Grecia a mai fost afectată de astfel de valuri luna martie.
Praful saharian a ajuns și în Europa centrală și de nord .