Precizări MADR pentru producătorii de tomate: Dosarele pentru ajutorul de stat nu trebuie să fie înscrise în SIMM

Publicat: 01 apr. 2024, 22:23, de Viorela Pitulice, în ESENȚIAL , ? cititori
Precizări MADR pentru producătorii de tomate: Dosarele pentru ajutorul de stat nu trebuie să fie înscrise în SIMM
Foto: puterea.ro

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) le transmite legumicultorilor că dosarele pentru acordarea ajutorului de stat în vederea compensării parţiale a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate sunt eligibile fără a fi înscrise în platforma Sistem informatic integrat de management şi monitorizare (SIMM).

Așa este prevăzut într-o notă a Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care a venit cu această precizare, după ce în piață a apărut informația că producătorii trebuie să se înscrie în SIMM.

„Având în vedere că în această perioadă se depun cererile de acordare a ajutorului de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucraina, vă precizăm că toate dosarele depuse şi care urmează să fie depuse, până la data de 10 mai 2024, sunt eligibile fără a fi înscrise în platforma Sistem informatic integrat de management şi monitorizare (SIMM)”, se arată în document.

Guvernul a aprobat în cadrul unei şedinţe de la finalul lunii februarie o ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

Astfel, se acordă ajutoare de stat pe baza unei scheme de susţinere financiară, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, având ca obiective: asigurarea unui grant financiar, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate înfiinţată în decembrie 2023 – trimestrul I al anului 2024 şi asigurarea unui grant financiar producătorilor agricoli cultivatori de usturoi, pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de usturoi înfiinţată în toamna anului 2023 – primăvara anului 2024.

„Programul Tomata şi Programul usturoiul românesc continuă şi în acest an, iar fermierii care se înscriu în aceste programe vor primi 3.000 de euro/1.000 de mp pentru tomate, respectiv 3.000 de euro/ha pentru usturoi. La solicitarea legumicultorilor am luat decizia de a le oferi sprijinul financiar de care au nevoie mai devreme faţă de anii trecuţi. Astfel, le asigurăm un ajutor financiar pe cadrul temporar de criză Ucraina pentru a avea resurse financiare în perioada de pregătire şi îngrijire a culturilor, în valoare de 1.500 de euro/1.000 de mp pentru cei care cultivă tomate în spaţii protejate şi 1.500 de euro/ha pentru cei care cultivă usturoi, urmând ca restul sprijinului să îl acordăm sub formă de ajutor de minimis, după recoltare, în aceleaşi condiţii ca în anii trecuţi. Fermierii au nevoie de resurse financiare pe întreaga perioadă a anului agricol şi este de datoria noastră să le oferim sprijinul exact când au nevoie”, a declarat Florin Barbu, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Ajutorul de stat se ridică la 1.500 euro pentru 1.000 mp/beneficiar – la cultura de tomate în spaţii protejate.

Beneficiarii pot fi întreprinderile care îşi desfăşoară activitatea în domeniul producţiei primare de produse agricole vegetale, cultivatori de tomate în spaţii protejate.

Depunerea cererilor şi a documentelor justificative trebuie să aibă loc până la data de 12 aprilie 2024, inclusiv, la cultura de tomate în spaţii protejate.