Predici de Crăciun: Cum reacționează reprezentanții bisericii la situația sumbră a lumii
Populism, războaie, atentate: Situația globală sumbră i-a determinat pe pastorii germani să transmită mesaje politice. În special atentatul de la târgul de Crăciun din Magdeburg i-a preocupat pe aceștia, scrie Spiegel.
Contextul mondial marcat de populism, războaie și atacuri teroriste i-a determinat pe liderii religioși din Germania să adreseze mesaje politice și spirituale în predicile de Crăciun. Atentatul tragic de la târgul de Crăciun din Magdeburg, care a dus la moartea a cinci persoane, a fost un punct central al acestora, devenind un simbol al provocărilor cu care se confruntă lumea contemporană.
„Nu credem în întuneric”
Thorsten Latzel, președintele Bisericii Evanghelice din Renania, a subliniat în predica sa din Duisburg faptul că întunericul care pare să domine lumea nu va dura. „Oricât de copleșitor și impenetrabil ar părea întunericul, el nu are consistență. Nu credem în întuneric, nici în populiștii care pictează totul în negru, mai ales acum, în campania electorală,” a declarat Latzel.
Acesta a abordat imagini dureroase ale războaielor din Ucraina, Gaza, Israel și Siria, dar și tragedia de la Magdeburg, subliniind că, în ciuda suferințelor, creștinii au speranța că Dumnezeu va pune capăt violenței și răului.
Atentatul de la Magdeburg: între durere și instrumentalizare politică
Arhiepiscopul Udo Markus Bentz din Paderborn a criticat în predica sa reacțiile rapide și folosirea politică a atacului de la Magdeburg. „Judecățile pripite sunt intolerabile, la fel și sloganurile care folosesc această tragedie în scopuri politice,” a afirmat Bentz. El a reamintit că mesajul „Nu vă temeți!” al Crăciunului este o chemare la speranță și încredere că Dumnezeu nu abandonează lumea, chiar și în fața celor mai mari provocări.
La Trier, episcopul Stephan Ackermann a abordat, de asemenea, tragedia de la Magdeburg, vorbind despre întrebările esențiale legate de rău. „Originea răului și de ce oamenii comit fapte rele sunt întrebări care probabil nu vor avea niciodată un răspuns complet,” a spus Ackermann. Totuși, el a subliniat că, din perspectiva creștină, „misterul răului” nu este egal cu „misterul iubirii”.
Apel pentru respectarea demnității umane
Cardinalul Rainer Maria Woelki din Köln a lansat un apel ferm pentru protejarea vieții umane în toate formele sale. El a subliniat că protecția vieții nenăscuților, a celor în vârstă și a celor bolnavi trebuie să fie o prioritate. Woelki a criticat, de asemenea, marginalizarea celor care militează pentru drepturile refugiaților: „Astăzi, cei care susțin drepturile refugiaților riscă să fie stigmatizați,” a declarat acesta.