Predicții despre război. Există cel mai mare pericol pentru România?

Publicat: 16 nov. 2022, 08:00, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Predicții despre război. Există cel mai mare pericol pentru România?

Predicții despre război sunt așteptate în toată lumea de ceva vreme. Este vorba despre războiul din Ucraina, iar întrebarea care se află din ce în ce mai mult pe buzele tuturor este: Se termină sau nu?

Întrebat dacă crede că Rusia ar putea folosi arma nucleară în Ucraina, în Marea Neagră, pe Insula Șerpilor, David Petraeus, fost general al armatei americane, comandant al Forţei Internaţionale de Asistenţă şi Securitate și fost director CIA și-a exprimat părerea.

Dacă ar folosi arma nucleară ar săpa o groapă şi mai adâncă decât cea în care se află Putin acum. Situația cu care se confruntă Rusia e atât de gravă și el nu are ce face. Mobilizarea parțială nu a făcut decât să ia niște inși, să le pună în mână niște arme, adică niște carne de tun”, a spus acesta la Antena 3 CNN.

Fostul general a mai spus că Putin continuă se se uite în oglindă și îşi spune sunt liderul unei țări hotărâte, unei populații de ruși hotărâți, care pot îndura mai mult decât adversarii noștri.

Predicții despre război: Asta a permis ucrainenilor să facă ceea ce au făcut

Dar la un moment dat, el va trebui să își dea seama că nu e o situație sustenabilă. La fel cum americanii au înțeles că Vietnamul nu era sustenabil. Ori cum sovieticii și-au dat seama că Afganistanul nu era sustenabil. Au fost acolo lupte prea crâncene.

Și Ucraina, deși primește această asistență enormă de la americani, mai ales 19 miliarde de dolari arme în muniție, 13 miliarde ajutor economic, plus o mulțime din țările europene, în special cele din estul Europei, care le-au dat ucrainienilor sisteme compatibile cu ale lor, așa precum și România. Asta a permis ucrainenilor să facă ceea ce au făcut, mobilizând mult mai mult decât a putut mobiliza Rusia”, a declarat fostul director CIA.

Care ar fi cel mai mare pericol pentru România acum?

Nu văd vreun risc uriaș la adresa României. Ultimul lucru de care are acum nevoie Putin este un război mai mare. Ultimul lucru de care are nevoie este un răspuns global care ar urma după folosirea armei nucleare oriunde, inclusiv, de exemplu, în Marea Neagră.

Și cred că Putin a fost convins de liderii occidentali că asta ar fi o decizie îngrozitoare, greșită și că rezultatul ei ar fi ca ar pune Rusia într-o situație mai proastă decât cea în care este deja.

Şi să spui că nu mai are opțiuni, asta nu înseamnă că el e totuși prins într-un colț. Totdeauna mai are ceva de pierdut. Mai are ce pierde. Poate să-și piardă viața, poate să-și piardă funcția. Își poate pierde sprijinul celor din jurul lui, sprijinul oamenilor, al poporului”, a evidențiat David Petraeus.

Va fi dat jos guvernul în Republica Moldova?

David Petraeus a fost întrebat dacă crede că rușii vor reuși să dea jos guvernul pro-european din Moldova. „Nu cred că vor da jos acel guvern, dar nu e imposibil. Țineți cont că acel guvern a oscilat încolo, încoace, inclusiv când cu Rusia, când cu Uniunea Europeană, deci a oscilat și acum este unul înclinat mai favorabil spre Uniunea Europeană.

Dar la un moment dat cred și sper că vom vedea Moldova și Ucraina ca state membre ale Uniunii Europene”, a răspuns Petraeus.

El a mai vorbit despre faptul că va fi necesar un nou plan Marshall pentru reconstruirea Ucrainei.

Cât va mai dura războiul din Ucraina

Fostuyl general a fost întrebat despre viitorul războiului din Ucraina: Se va termina curând? Cât va mai dura?

Cel mai important este dacă forțele ruse se vor prăbuși, dacă vor începe să se clatine, să cadă complet, pentru că ucrainenii luptă pentru independența lor, este revoluția lor, independența lor e la mijloc. Ei luptă pentru supraviețuirea lor ca popor. În timp ce rușii nu prea știu nici măcar de ce sunt acolo și pentru ce luptă. N-au motivație. Nu prea sunt hotărâți, nici nu sunt bine pregătiți, bine dotați, bine antrenați, n-au logistică. Vine iarna din nou, cetățenii din acele zone ocupate îi vor lovi, vor încerca probabil să-i și omoare. Uneori e o poziție foarte grea pentru soldații ruși”, a răspuns Petraeus printre altele.

Va dura poate și ani de zile 2-3, imposibil de spus acum, depinde. Și pot schița și alți factori. De pildă, dacă SUA sau Uniunea Europeană sau alte țări din NATO, Marea Britanie vor continua să sprijine Ucraina, cum au făcut-o până acum atât de robust și dacă Europa va trece prin această iarnă și va ieși cu bine”, a mai spus el.

Care e viitorul lui Putin

„Cum credeți că arată viitorul lui Putin? Va supravieţui politic?”, a mai fost întrebat. Petraeus a spus că e greu de întrevăzut un scenariu în care el să fie dat jos de la putere mai devreme decât vrea el. Deși nu e imposibil.

Evgheni Prigojin și-a construit această bază de putere și un fel de armată personală, dar el este foarte atent cu retorica lui, să nu-l critice niciodată pe președintele Putin”, a mai răspuns fostul director CIA. Iar la întrebarea „Cine va ieşi învingător din acest război?”, a dat un răspuns care poate fi analizat în mai multe moduri.

„O țară cu o dimensiune de 3 ori mai mică decât Rusia, cu infrastructură atacată este incredibil de neașteptată hotărârea poporului ucrainean. Deci nu trebuie nu exagerăm dacă spunem că președintele Zelenski și șeful statului major au răspuns într-un mod impresionant invaziei ruse„, a concluzionat generalul David Petraeus, fost director CIA.