Predoiu: România este mai bine plasată faţă de 2023 în privinţa finalizării procesului de aderare la Schengen

Publicat: 22 iul. 2024, 21:50, de Andrei Ceausescu, în POLITICĂ , ? cititori
Predoiu: România este mai bine plasată faţă de 2023 în privinţa finalizării procesului de aderare la Schengen
România, prea târziu în Schengen? Mai multe state au reintrodus controalele la frontieră

România se află într-o poziție mai favorabilă decât anul trecut în ceea ce privește finalizarea procesului de aderare completă la spațiul Schengen, a afirmat ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu.

Declarația a fost făcută în cadrul unei intervenții telefonice la Euronews România, după participarea la Consiliul informal JAI de la Budapesta, în care a fost întrebat dacă există șanse pentru România de a adera la spațiul Schengen cu frontierele terestre.

„Suntem într-o poziție mai favorabilă decât anul trecut, pentru că în 2023 eram un stat non-membru și acum suntem un stat membru Schengen. Da, este adevărat, avem doar două din cele trei frontiere, dar totuși suntem parte din spațiul Schengen și, privind la precedente, nu s-a întâmplat ca un stat membru Schengen să intre parțial cu una sau două frontiere și să întârzie foarte mult aderarea cu cea de-a treia frontieră”, a subliniat Predoiu.

El a menționat un interval de un an atunci când i s-a cerut să definească termenul „foarte mult”.

„Peste un an, de exemplu. Chiar dacă au existat situații, nu există precedente de genul acesta. România nu este singurul sau primul stat care aderă la spațiul Schengen etapizat, mai întâi cu o parte din frontieră și apoi complet. Nu suntem primul stat, dacă nu mă înșel, chiar și Austria a avut o experiență similară de aderare și practica arată că procesul este ireversibil odată ce ai intrat. Deci, în comparație cu anul trecut, suntem, într-adevăr, într-o poziție mai bună”, a explicat Predoiu.

Pe de altă parte, el a subliniat că situația din acest an este mai complexă din punct de vedere politic comparativ cu anul precedent, deoarece urmează formarea Comisiei Europene, proces care va fi probabil finalizat în toamnă.

„În același timp, în multe state europene au loc alegeri, inclusiv în România, dar nu doar în România, ci și în alte țări care ridica toate felurile de discuții politice, probleme politice, probleme de poziționare. Olanda tocmai a avut alegeri și are un nou guvern. Acesta urmează să-și stabilească poziția față de diverse dosare în perioada următoare. Să nu uităm că nu suntem singuri în acest proces, ci este și Bulgaria implicată, deci există o serie de variabile pe tabla de șah a acestui dosar, care nu țin de Ministerul de Interne român, ci sunt parte a unui context politic electoral, instituțional, la nivel european, al Comisiei Europene, al statelor membre, iar lucrurile sunt într-o continuă dinamică. Desigur, iau în considerare toate aceste aspecte și nu ignor niciun efort diplomatic care ne-ar putea aduce puncte și argumente în acest proces complet”, a mai declarat Predoiu.