Predoiu și Burduja fac conferință despre eliminarea dosarului cu șină! În teritoriu, acesta n-a dispărut
Liderii PNL se laudă că au făcut posibilă dispariția dosarului cu șină în administrație dar în teritoriu oamenii încă îl mai solicită.
Azi, la ora 12.30, Cătălin Predoiu, deputat PNL, vicepremier și ministru de Interne, Sebastian Burduja, deputat PNL, ministrul Energiei și fost ministru al Digitalizării, și George Tuță, deputat PNL, președintele Comisiei speciale a Camerei Deputaților pentru automatizare și viitorul muncii, susțin o conferință de presă la sediul PNL din Aleea Modrogan numărul 1. Tema: intrarea în vigoare a Legii 9/2023 privind eliminarea dosarului cu șină și a debirocratizării administrației publice.
Eliminarea dosarului cu șină este o acțiune pe care liderii PNL o anunță ca o mare victorie împotriva birocrației. Însă, în teritoriu, se pare că dușmanul de clasă al liberalilor, dosarul cu șină, se încăpățânează să își facă de cap. Și dăm mai jos câteva întâmplări:
”Doamna drăguță de la ANAF m-a rugat să-i aduc două dosare cu șină”
Bogdan Ciubuc, content manager la Stratagent, își povestește experiența:
”În ziua în care, aflu, s-a eliminat prin lege dosarul cu șină, eu am cumpărat patru.
Și tot în ziua asta, în care trebuia să-mi „iau” contul de Trezorerie, pentru care doamna drăguță de la ANAF Trezorerie Sector 4 mă rugase să-i aduc două dosare cu șină („pentru arhivă”), n-am putut.
M-au oprit, în holul pustiu ca o peșteră, doi polițiști care ședeau frumos singurei la o masă, de strajă Statului. Programul de lucru cu publicul e până la 14.30, vinerea până la 13.00. Eu venisem la 15.20.
Și uite așa mă întreb de ce trebuie să fie problema mea arhiva unei instituții de stat. De ce trebuie să plătesc fie și un leu pentru asta? De ce statul are bani pentru „speciali” ca papagalii ăia cu cașchetă, dar pentru niște dosare de carton, nu?
De ce, dacă există o lege care spune că instituțiile statului nu mai au voie să ceară copii de pe documente emise de alte instituții de stat, eu a trebuit să vin cu dosărelul cu hîrtii? (Ghiciți cîte din ele erau de la „alte instituții de stat”. Toate – mai puțin cererea de deschidere de cont, pe care am completat-o acolo. Formularul cu care venisem de acasă nu era bun, dracu știe de ce.)
De ce e nevoie de doi polițiști ca să stea de pază într-un hol gol, după ce onor ANAF termină programul cu publicul? De ce respectivii frecători de mentă mai au și dreptul la pensii speciale?
De ce contul de Trezorerie nu se poate deschide online? (Se „cere” și se „dă” fizic, pe hîrtie. La fel și cu plățile – te duci frumos la ghișeu, completezi OP pe hîrtie și aștepți ca cineva să introducă datele în calculator ca să primești banii din contul de Trezorerie în ăla al firmei. Digitalizare AD 2023, Domnul fie miluit.)
De ce mai plătim impozite pentru Educație dacă fără meditații private practic nimeni nu reușește la școală?
De ce onor PNL, apărătorii dreptei și-ai inițiativei private, propun impozitarea IMM-urilor la nivelul multinaționalelor, la o cifră de afaceri de 100.000 de euro pe an? Practic, orice dugheană de cartier mai răsărită o să fie impozitată fix la fel ca Petrom, doar că va plăti absolut tot ce-i scrie ANAF că datorează, că de avocați și optimizare fiscală n-o să aibă bani.
De ce trebuie ca întotdeauna, dar întotdeauna, statul vrea ca privații să plătească mai mult și să muncească mai mult?
Cînd o să mor, să mă îngropați cu un dosar cu șină și-o copie de pe CI. E foarte posibil să am nevoie”.
”Nu mă interesează pe mine asta”
O altă întâmplare a trăit-o Adelina Clapon, specialist relații publice și comunicare:
”Stiu ca am mai scris despre ANAF; stiu ca stiti si voi bubele lor. Dar eu continui sa fiu uimita de tupeul si nepasarea de care dau dovada oamenii astia la fiecare interactiune.
De astazi, conform legii, functionarii din institutiile statului nu mai au voie sa ne ceara copii dupa documente emise de stat, dosare cu sina si alte chestii de papetarie. Daca au nevoie de copie de buletin, trebuie sa o faca singuri.
Mbun, ma duc la ANAF si mi se cere copie dupa buletin, ii zic madamei ca nu mai are voie sa imi ceara asta de azi, la care ea incepe sa rada si imi zice ca e o prostie, nu exista asa ceva, poate sa imi ceara copii dupa orice documente trebuie. Dau sa ii arat pe telefon ca de azi asta e regula, face un semn de scarba cu mana, dupa care zice fix asa: NU MA INTERESEAZA PE MINE ASTA.
Cam asta e atitudinea: nu ii intereseaza pe ei, ei sunt acolo sa complice treaba, nu sa trateze contribuabilul cum trebuie si sa fie la curent cu ce si cum au voie sa faca sau nu.
P.S. Aveam copie dupa buletin, desigur. N-am coborat nici eu din copac ieri si ma asteptam sa dau de chestia asta, dar sa mi se spuna ca inca au de rezolvat chestii, ca inca nu-s pregatiti etc. Nu sa mi se spuna cu sictir ca nu o intereseaza cum trebuie sa isi faca treaba, ce-i drept.”