Pregătirea medicilor de familie pentru detectarea rapidă a poliomielitei

Publicat: 21 feb. 2025, 09:47, de Magda Marincovici, în ACTUALITATE , ? cititori
Pregătirea medicilor de familie pentru detectarea rapidă a poliomielitei

Medicii de familie au primit, recent, de la Direcția de Sănătate Publică a Municipiului București (DSMB) o informare referitoare la paralizia acută flască – poliomielită.

Informarea include definiția de caz pentru această infecție extrem de contagioasă, pentru a facilita diagosticarea corectă și rapidă.

Demersul DSMB este un răspuns la adresa Institutului de Sănătate Publică privind circulația poliovirusurilor în Europa. Recent, Sante publique din Franța a anunțat, printr-un comunicat de presă, că agentul infecțios al poliomielitei a fost găsit în apele uzate din Varșovia și Rzeszów (Polonia), Barcelona (Spania), Tampere (Finlanda) și din mai multe orașe din Germania și Regatul Unit.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, România face parte din categoria țărilor cu risc înalt pentru importul de poliovirusuri din cauza scăderii acoperirii vaccinale pentru componenta polio și a supravegherii acestei infecții.

DSP București precizează că un caz de paralizie acută flască – poliomielită – este definit ca fiind „o persoană sub 15 ani, care se prezintă cu debut brusc de paralizie flască (moale, lipsă de rezistenţă la mişcarea de flexie) sau slăbiciune musculară din orice cauză sau orice persoană de orice vârstă cu boală paralitică dacă poliomielita e suspectată de un clinician”.

România are o acoperire vaccinală împotriva poliomielitei de 66,7% în mediul urban şi de 60,4% în mediul rural, o rată extrem de mică, având în vedere că acoperirea vaccinală optimă este de peste 95%. De altfel, țara noastră are rate scăzute de imunizare  şi în cazul altor vaccinuri.

Dr. Adrian Marinescu, managerul Institutului Național ”Matei Balș”,  subliniază că trebuie să ținem seama că  poliomielita nu este o boală eradicată sau o boală a trecutului, o explicație fiind scăderea numărului persoanelor vaccinate nu numai la noi, ci în toată Europa.

De cele mai multe ori pacienții sunt asimptomatici, dar un anumit procent de pacienți prezintă complicații neurologice majore, cu dizabilități grave, permanente.

Medicul Adrian Marinescu recomandă vaccinarea antipolio care chiar dacă e asociată cu efecte secundare, acestea sunt minore, comparativ cu consecințele acestei infecții contagioase.