Pregătiri pentru noul an școlar: Revenirea la programul normal al orelor de somn
Încep pregătirile pentru noul an școlar. Medicii pediatri spun că, înainte cu cel puțin două săptămâni, trebuie să ne convingem copiii să revină la obiceiul de a respecta orele de somn.
Astfel, nu vom avea surpriza ca în prima zi de școală copiii să fie plictisiți, somnoroși și chiar să rateze bucuria acestui eveniment.
”Un copil obosit nu crește cum trebuie, nu se simte bine, nu se bucură de viață, nu se dezvoltă nici emoțional, nici cognitiv la potențialul lui, întreaga familie e extenuată”, susține dr. Mihaela Oros, pediatru somnolog.
Evident, potrivit specialistului, cel mai bine ar fi ca părinții să încerce ca nici în vacanță programul de somn al copilului să nu fie modificat. Și, dacă totuși se modifică, să fie cu cel mult o oră.
Așadar, ce trebuie făcut dacă am neglijat aceast aspect? Părinții trebuie să știe că un copil aflat în cursul primar (6 – 11 ani) are nevoie de aproximativ 10 ore de somn. Asta înseamnă că la ora 21:00 copilul trebuie să fie în pat.
Revenirea la programul normal se va face treptat. Cu cât schimbarea începe mai devreme, cu atât rezultatele vor fi mai bune. Astfel, cu circa două săptămâni înainte de începerea noului an școlar, modificăm cu câte 30 de minute ora de trezire dimineața. În felul acesta se va regla ora de culcare.
Trezirea matinală trebuie să fie activă, fără minute suplimentare de lenevire în pat. Medicii le sugerează părinților să iasă dimineața cu copilul la o scurtă plimbare sau la câteva exerciții fizice în aer liber.
De asemenea, trebuie supravegheată alimentația copilului, în sensul revenirii la programul din timpul anului școlar, mai ales că aceasta are efect și asupra calității somnului.
A trimite la culcare un copil cu varsta cuprinsă între 6 și 11 ani poate fi dificil sau nu, dar cu certitudine va fi dificil în cazul unui adolescent. Devine chiar mai dificil dacă ținem seama de sfatul medicilor: fără laptop, fără tabletă, fără mobil, din cauza efectelor nefaste asupra creierului și a calității somnului.
”Ecranele” afectează secreția naturală a melatoniei, hormonul somnului. În paralel, ecranele captează atenția, tulbură somnul și întârzie mult ora de culcare.
Treptat, ar trebui ca împreună cu adolescentul să se ajungă la o renuntare la ecrane și înlocuirea acestora, înainte de somn, cu o lectură plăcută, de exemplu.