Prelungire pentru programul Tomata, 15 zile, cel mai probabil – anunțul ministrului Agriculturii
Noul ministru al Agriculturii, Florin Barbu, spune că va fi prelungit, la cererea legumicultorilor înscriși în programul Tomata, termenul până la care poate fi recoltată producția cu cel puțin 15 zile.
Aceasta după ce legumicultorii s-au plâns că se află în pericol să rateze programul Tomata, deoarece nu se pot încadra în termenele de recoltare a producției, din cauza temperaturilor scăzute. În aceste condiții, nu este exclus ca anumiți producători să forțeze coacerea pentru a prinde ajutorul de 3.000 euro/hectar, atrăgeau atenția fermierii.
Ministrul Barbu spune că ASAS a confirmat informațiile furnizate de legumicultori, iar acum urmează să fie anunțată oficial o decizie privind prelungirea termenului. Este luată, în calcul o perioadă de 15-30 de zile, însă cel mai probabil se va alege varianta de 15 zile. De altfel, se pare că aceasta este perioada medie de care ar avea nevoie producătorii, după cum i-au spus chiar ei, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe realizate de Antena 3 CNN.
Uniunea Salvăm Țăranul Român a solicitat, săptămâna trecută, Ministerului Agriculturii prelungirea termenului limită de recoltare a tomatelor până la data de 31 iulie 2023, inclusiv. Conform legislației în vigoare, termenul pentru valorificarea producției minime la Programul Tomata 2023 este data de 30 iunie.
‘’Vă solicităm prelungirea termenului de recoltare până la 31.07.2023 și pentru a stimula producția de tomate și a nu dezechilibra piața în lipsa acestora în perioadele în care în România se poate produce în mod tradițional fără a mai crea blocaje sau supraproducții.
Totodată siguranța și securitatea alimentară trebuie să primeze, iar fermierii să nu fie constrânși să aplice tratamente și tehnologii neadecvate pentru maturare”, se preciza în comunicatul transmis Puterea.ro de către Uniunea Salvăm Țăranul Român.
Ajutorul de minimis pentru programul Tomata 2023 este stabilit la un cuantum de 3.000 de euro pentru fiecare beneficiar eligibil, cu o suprafață minimă de 1.000 de metri pătrați de solar sau seră și care valorifică minim 3 kilograme de roșii pe metrul pătrat.
Citeste si Pericolul ascuns din spatele ”Tomata”: coacerea forțată a roșiilor