Premieră: A fost descoperit un nou virus mortal, transmis de căpușe

Publicat: 10 sept. 2024, 22:58, de Autor: Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Premieră: A fost descoperit un nou virus mortal, transmis de căpușe
căpușe virus infecție virală comă

În premieră, un nou virus transmis de căpușe a fost descoperit la om, un fenomen care îngrijorează din ce în ce mai mult autoritățile sanitare.

Potrivit raportului medicilor, citat de The Sun , virusul, numit „virusul zonelor umede” (WELV), a fost detectat, inițial, la un pacient internat din orașul Jinzhou, China, în iunie 2019. De atunci, investigațiile efectuate au dezvăluit  că virusul ar putea ajunge la creier și poate provoaca o comă.

Pacientul depistat cu acest virus, în vârstă de 61 de ani, a făcut febră, dureri de cap și vărsături. Aceste simptome au apărut la cinci zile după ce a vizitat un parc din marea zonă umedă a Mongoliei. Bărbatul a spus că a fost mușcat de căpușe în acest parc și că, ulterior, a luat antibiotice. Cu toate acestea simptomele nu s-au atenuat, medicii ajungând la concluzia că bărbatul suferea de o infecție virală, și nu de una bacteriană.

Testele de sânge au făcut posibilă identificarea unui orthonairovirus, necunoscut anterior. Totuși, specialiștii au reușit să evidențieze un grup de virusuri înrudite, dintre care o parte sunt transmise de căpușe. Confruntați cu această descoperire, specialiștii și-au propus să caute orthonairoviursul la căpușe și alte animale din nordul Chinei.

Infecție gravă, comă

Astfel, în cele din urmă, ei au descoperit cinci specii diferite de căpușe care ar putea răspândi virusul. În principal, căpușa Haemaphysalis concinna, găsită mai ales în Rusia și Europa de Est,  a fost testată frecvent pozitivă. Apoi, medicii au estat sute de pacienți spitalizați care au făcut febră după ce au fost mușcați de capușă, iar 20 dintre ei au fost testați pozitiv la noul virus.

Medicii au obsrevat că persoanele infectate cu WELV aveau simptome comune: febră, amețeli, dureri de cap, stare de rău, dureri de spate, greață, vărsături, diaree.

Rezulatele de laborator au mai arătat că unii dintre acești pacienți ar putea avea leziuni tisulare și probleme de coagulare a sângelui.

Un pacient infectat cu WELV a intrat în comă și numărul crescut de celule albe indica faptul că este o infecție gravă. Totuși, datorită tratamentului, toți pacienții au fost vindecați și au fost externalizați după 4 până la 15 zile de spitalizare.

Specialiștii spun că virusul este foarte asemănător cu teribila febră hemoragică Crimeea-Congo. Virusul a fost apoi injectat unor șoareci de laborator. Acest experiment  a permis oamenilor de știință să descopere că virusul poate provoca infecții grave, adesea fatale, care afectează mai multe organe, inclusiv creierul.

„O supraveghere și detecție îmbunătățite a orthonairovirusurilor emergente vor oferi o mai bună înțelegere a efectului acestor virusuri asupra sănătății  oamenilor”, au concluzionat cercetătorii.